Pasztet z pieczarek do smarowania
Lekki, pożywny i bardzo smaczny pasztet z pieczarek do smarowania. Pasztet do smarowania pieczywa jest bardzo łatwy do zrobienia, a składniki do jego wykonania nie są drogie. Pasztet z pieczarek bez pieczenia na pewno sprawi, że śniadanie będzie zdrowe i bardziej urozmaicone.
Pasztet z pieczarek do smarowania jest lekki, gdyż nie zawiera w sobie dużo tłuszczu. Tłuszczu jest w nim tylko tyle, ile w użytym serku naturalnym, a jeśli użyjemy naturalnego skyru, to praktycznie wcale. Masło podane w składnikach potrzebne jest do zabezpieczenia pasztetu przed utratą smaku podczas przechowywania i nie musimy go zjadać. Pasztet bez pieczenia z pieczarek świetnie smakuje bez masła. Jeśli jednak zechcemy przygotować pasztet zalany masłem i zjeść go później, to naczynie z pasztetem wyjąć z lodówki 2 - 3 minuty przed jedzeniem, aby masło się lepiej rozsmarowywało.
Wygląd i smak pasztetu do smarowania jest uzależniony od jakości użytych pieczarek. Pieczarki młode są jaśniejsze, bardziej jędrne i mają intensywniejszy pieczarkowy smak. Pieczarki starsze są bardziej suche i widać w nich ciemnobrązowe blaszki, które odpowiadają za ciemniejszy kolor pasztetu i jego smak.
Do kanapki posmarowanej domowym pasztetem z pieczarek świetnie pasuje ogórek konserwowy.
Do kanapki posmarowanej domowym pasztetem z pieczarek świetnie pasuje ogórek konserwowy.
Przepis na pasztet z pieczarek do smarowania
Składniki na pasztet z pieczarek:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 100 g gęstego skyru lub kremowego serka naturalnego
Dodatkowo: - olej do smażenia
- 150 g masła do zalania
- ogórki konserwowe do podania
Opis krok po kroku:Jak zrobić pasztet z pieczarek do smarowania?
- Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju, aż będą miękkie i odparuje z nich nieco wilgoć.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć do miękkości na niezbyt dużej mocy palnika.
- Do wystudzonych pieczarek i cebuli dodać przyprawy, sok z cytryny i gęsty serek lub skyr i wszystko rozdrobnić blenderem, aż powstanie kremowy pasztet.
- Pieprz i sól dostosować do swoich upodobań, u mnie raczej pasztet w wersji łagodnej. Dodanie czosnku suszonego sprawi, że pasztet będzie miał bardziej czosnkowy smak.
- Pasztet przełożyć do słoika lub kokilek i po wyrównaniu powierzchni, zalać cienką warstwą delikatnie roztopionego masła. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Masłem można nie zalewać, jeśli pasztet będzie zjedzony w tym samym dniu. Masło odcina dopływ powietrza do pasztetu i dzięki temu dłużej zachowuje on swój smak i nie ciemnieje.
- Pasztet z pieczarek podawać z ogórkiem konserwowym i marynowanymi pieczarkami.
Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.
Moja mama kiedyś robiła taki pasztet. Był całkiem całkiem.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuń