Pasztet z pieczarek do smarowania

Lekki, pożywny i bardzo smaczny pasztet z pieczarek do smarowania. Pasztet do smarowania pieczywa jest bardzo łatwy do zrobienia, a składniki do jego wykonania nie są drogie. Pasztet z pieczarek bez pieczenia na pewno sprawi, że śniadanie będzie zdrowe i bardziej urozmaicone.

Pasztet z pieczarek z ogórkiem konserwowym
Pasztet z pieczarek do smarowania jest lekki, gdyż nie zawiera w sobie dużo tłuszczu. Tłuszczu jest w nim tylko tyle, ile w użytym serku naturalnym, a jeśli użyjemy naturalnego skyru, to praktycznie wcale. Masło podane w składnikach potrzebne jest do zabezpieczenia pasztetu przed utratą smaku podczas przechowywania i nie musimy go zjadać. Pasztet bez pieczenia z pieczarek świetnie smakuje bez masła. Jeśli jednak zechcemy przygotować pasztet zalany masłem i zjeść go później, to naczynie z pasztetem wyjąć z lodówki 2 - 3 minuty przed jedzeniem, aby masło się lepiej rozsmarowywało.

Wygląd i smak pasztetu do smarowania jest uzależniony od jakości użytych pieczarek. Pieczarki młode są jaśniejsze, bardziej jędrne i mają intensywniejszy pieczarkowy smak. Pieczarki starsze są bardziej suche i widać w nich ciemnobrązowe blaszki, które odpowiadają za ciemniejszy kolor pasztetu i jego smak.
Do kanapki posmarowanej domowym pasztetem z pieczarek świetnie pasuje ogórek konserwowy.
Pasztet z pieczarek na kanapki
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 100 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Przepis na pasztet z pieczarek do smarowania

Składniki na pasztet z pieczarek:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g gęstego skyru lub kremowego serka naturalnego
    Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 150 g masła do zalania
  • ogórki konserwowe do podania
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Opis krok po kroku:
Jak zrobić pasztet z pieczarek do smarowania?

  1. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju, aż będą miękkie i odparuje z nich nieco wilgoć.
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć do miękkości na niezbyt dużej mocy palnika.
  3. Do wystudzonych pieczarek i cebuli dodać przyprawy, sok z cytryny i gęsty serek lub skyr i wszystko rozdrobnić blenderem, aż powstanie kremowy pasztet.
  4. Pieprz i sól dostosować do swoich upodobań, u mnie raczej pasztet w wersji łagodnej. Dodanie czosnku suszonego sprawi, że pasztet będzie miał bardziej czosnkowy smak.
  5. Pasztet przełożyć do słoika lub kokilek i po wyrównaniu powierzchni, zalać cienką warstwą delikatnie roztopionego masła. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Masłem można nie zalewać, jeśli pasztet będzie zjedzony w tym samym dniu. Masło odcina dopływ powietrza do pasztetu i dzięki temu dłużej zachowuje on swój smak i nie ciemnieje.
  7. Pasztet z pieczarek podawać z ogórkiem konserwowym i marynowanymi pieczarkami.

    Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady