Piernik przekładany jabłkami
Piernik przekładany jabłkami to najlepsze ciasto na świąteczny deser. Prosty przepis na pyszny piernik z jabłkami, a do tego łatwy do przygotowania. Ciasto piernikowe cudownie smakuje i pachnie, a przełożenie z jabłek sprawia, że piernik jest delikatnie wilgotny. Piernik z masą z jabłek jest zdecydowanie lżejszy i mniej słodki niż tradycyjny piernik z powidłami. Świąteczne ciasto, które znika jako pierwsze z patery ze świątecznymi słodkościami.
Podstawową sprawą, aby piernik przekładany jabłkami był aromatyczny i smaczny jest dobrej jakości przyprawa do piernika. Zazwyczaj przyprawę do piernika robię sama, ale jeśli akurat się skończy, to w sklepie szukam takiej, która w swoim składzie nie ma mąki ani cukru. Dobra przyprawa powinna składać się z samych przypraw tj. cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu, anyżu, kolendry, pieprzu i ewentualnie niewielkiej ilości kakao. Mąka i cukier są tylko wypełniaczami, które zwiększają wagę i obniżają zawartość przypraw.
Smak i wygląd masy z jabłek do przełożenia piernika zależy od rodzaju użytych jabłek. Najlepiej, aby jabłka były soczyste, wtedy podczas ich gotowania będzie więcej soku. W masie będą zachowane kawałeczki jabłek, jeśli wszystkich jabłek od razu nie wrzucimy do garnka, tylko dodamy po pewnym czasie od momentu rozpoczęcia gotowania.
Galaretkę w proszku można dodać do ugotowanych i gorących jabłek, jeśli jest w nich wystarczająca ilość płynu na jej rozpuszczenie. Jeśli jabłka są niezbyt soczyste, to pod koniec gotowania dodać nieco gorącej wody lub galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wodzie i wymieszać z już ugotowanymi jabłkami. Z galaretką jabłek nie gotować, gdyż galaretka nie stężeje.
Przepis na piernik przekładany jabłkami
Składniki na piernik przekładany jabłkami:
Ciasto na piernik:
- 160 g masła 82% tłuszczu
- 60 g miodu naturalnego
- 4 jajka (L)
- 200 g cukru (3/4 szklanki)
- 30 - 40 g przyprawy do piernika (bez mąki i cukru)
- 340 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa z jabłek do piernika: - 1,2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
- 3 - 4 łyżki cukru (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:Jak zrobić piernik przekładany jabłkami?
- W rondlu na małej mocy palnika roztopić masło i miód, ciągle mieszać, aż składniki się połączą.
- Dodać sodę oczyszczoną i nie przerywając mieszania podgrzewać na małej mocy palnika do czasu, aż masa zmieni kolor na mocno karmelowy. Podczas podgrzewania masa z sodą będzie się dość mocno pienić.
- Masę zdjąć z palnika i mieszać do czasu, aż nie będzie się pienić. Wystudzić, aby masa miała temperaturę pokojową, ale była jeszcze płynna.
- Jajka ubijać, dosypując po kilka łyżek cukru, aż powstanie puszysta masa.
- Nie przerywając ubijania, ale na mniejszych obrotach miksera wlewać powoli wystudzony karmel i miksować do czasu połączenia się z masą z jajek.
- Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i solą.
- Do masy dodawać partiami mąkę z przyprawą do piernika i mieszać delikatnie, ale dokładnie, aby w masie piernikowej nie było suchych grudek mąki.
- Formę wyłożyć papierem i równomiernie rozprowadzić na nim masę piernikową. Powierzchnię starannie wyrównać, aby po upieczeniu piernik miał równą grubość.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 15 - 18 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić w połowie szerokości tak, aby obie części były równe.
- Między dwie części piernika rozłożyć połowę lekko tężejącej masy z jabłek, a na wierzch drugą ich część.
- Wstawić do lodówki, aby masa z jabłek zastygła.
Masa z jabłek do piernika:
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- 3/4 jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i gotować na umiarkowanej mocy palnika około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować do czasu, aż będą miękkie.
- Jeśli jabłka są niezbyt soczyste, to należy dodać nieco gorącej wody, aby był w nich płyn potrzebny do rozpuszczenia galaretki.
- Gdy jabłka będą miękkie, zdjąć garnek z palnika i dodać galaretkę w proszku. Mieszać do czasu, aż galaretka się rozpuści i nie będzie wyczuwalna w masie.
- Piernik przekładać lekko tężejącą masą z jabłek.
Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.
Cudowne połączenie! 😍 Piernik wygląda bajecznie! 🧡🧡
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 😘
UsuńRewelacyjny pomysł na piernik w nowej wersji :)
OdpowiedzUsuń