Sałatka śledziowa warstwowa

Znana wszystkim sałatka śledziowa warstwowa, czyli śledź pod pierzynką. Sałatka ze śledzia, która swoim smakiem cieszy już wiele pokoleń i nigdy się nie nudzi. Przepis na warstwową sałatkę ze śledzia w wersji podstawowej. Prosta i smaczna przystawka ze śledzia, a do tego łatwa do przygotowania.

Sałatka ze śledzia z marchewką i jajkami, śledź pod pierzynką
Sałatka śledziowa warstwowa, czyli śledź pod pierzynką jest chyba najczęściej robioną przystawką na różnego rodzaju mniej i bardziej odświętne okazje. W moim domu przygotowywana już od 3 pokoleń i jeszcze się nie znudziła. Najczęściej sałatka ze śledzia jest u mnie w wersji podstawowej, czyli z marchewką i kiszonym ogórkiem. W wersji odświętnej, zamiast marchewki używam pieczonego buraka, a ogórek zamieniam na jabłko. Widziałam bardziej rozbudowane sałatki warstwowe ze śledzia, ale do tej pory te 2 wersje jeszcze się nie znudziły i przy nich na razie pozostanę.

Podstawą sałatki warstwowej jest śledź i musi on być dobrej jakości, najlepiej małosolny śledź matias. Jeśli mamy bardzo słone śledzie, to trzeba je wymoczyć, ale niezbyt długo, gdyż stracą smak. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest umiarkowana jego ilość, gdyż nie lubię sałatek z dużą ilością majonezu.
Szuba, sałatka ze śledzia z marchewką i jajkami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 170 kcal
Kategoria: przystawka, sałatka
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Przepis na sałatkę śledziową warstwową:

Składniki na śledzia pod pierzynką:

  • 500 g płatów śledziowych małosolnych matias
  • 1 cebula (140 g)
  • 3 marchewki (300 g)
  • 5 ziemniaków (500 g)
  • 4 ogórki kiszone (200 g)
  • 5 jajek (250 g)
  • 300 g majonezu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (15 g)
  • świeżo mielony pieprz naturalny
  • sól (opcjonalnie)

Opis krok po kroku:
Jak zrobić sałatkę warstwową ze śledzia?

  1. Śledzie spróbować, jeśli są mocno słone, to moczyć je w zimnej wodzie do czasu, aż będą mniej słone. Wodę podczas moczenia wymieniać.
  2. Śledzie po moczeniu wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
  3. Pokrojone śledzie wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
  4. Ziemniaki i marchewki włożyć do gotującej się lekko osolonej wody i gotować około 20 minut. Ziemniaki powinny być na spodzie, gdyż dłużej się gotują. Po około 15 minutach gotowania należy sprawdzić widelcem marchewki, jeśli widelec swobodnie da się wyjąć z marchewki po wkłuciu, to można je wyjąć. Tak samo sprawdzić ziemniaki. Warzywa nie powinny się rozpadać, gdyż trudno będzie je zetrzeć na tarce i kroić.
  5. Warzywa po ugotowaniu wystudzić i obrać. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę o boku 1 cm.
  6. Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Jajka od czasu zagotowania się wody gotuję 8 minut.
  7. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  8. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
  9. Na śledzie rozłożyć cebulę oraz ziemniaki, oprószyć pieprzem i rozsmarować pół majonezu.
  10. Następnie rozłożyć równomiernie warstwę z ogórków, a na nie starte marchewki, oprószyć pieprzem i rozsmarować pozostały majonez.
  11. Na wierzch sałaki warstwowej ze śledzia zetrzeć na dużych oczkach tarki ugotowane jajka i oprószyć delikatnie pieprzem.

    Zobacz również: sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem.

Komentarze

  1. Pyszna sałatka. Królowa polskich stołów 🧡

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię na święta i wszystkim bardzo smakuje. Często dodaję marchewkę i buraki, jest wtedy bardziej kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady