Sałatka śledziowa warstwowa
Znana wszystkim sałatka śledziowa warstwowa, czyli śledź pod pierzynką. Sałatka ze śledzia, która swoim smakiem cieszy już wiele pokoleń i nigdy się nie nudzi. Przepis na warstwową sałatkę ze śledzia w wersji podstawowej. Prosta i smaczna przystawka ze śledzia, a do tego łatwa do przygotowania.
Sałatka śledziowa warstwowa, czyli śledź pod pierzynką jest chyba najczęściej robioną przystawką na różnego rodzaju mniej i bardziej odświętne okazje. W moim domu przygotowywana już od 3 pokoleń i jeszcze się nie znudziła. Najczęściej sałatka ze śledzia jest u mnie w wersji podstawowej, czyli z marchewką i kiszonym ogórkiem. W wersji odświętnej, zamiast marchewki używam pieczonego buraka, a ogórek zamieniam na jabłko. Widziałam bardziej rozbudowane sałatki warstwowe ze śledzia, ale do tej pory te 2 wersje jeszcze się nie znudziły i przy nich na razie pozostanę.
Podstawą sałatki warstwowej jest śledź i musi on być dobrej jakości, najlepiej małosolny śledź matias. Jeśli mamy bardzo słone śledzie, to trzeba je wymoczyć, ale niezbyt długo, gdyż stracą smak. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest umiarkowana jego ilość, gdyż nie lubię sałatek z dużą ilością majonezu.
Przepis na sałatkę śledziową warstwową:
Składniki na śledzia pod pierzynką:
- 500 g płatów śledziowych małosolnych matias
- 1 cebula (140 g)
- 3 marchewki (300 g)
- 5 ziemniaków (500 g)
- 4 ogórki kiszone (200 g)
- 5 jajek (250 g)
- 300 g majonezu
- 1 łyżka oleju rzepakowego (15 g)
- świeżo mielony pieprz naturalny
- sól (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:Jak zrobić sałatkę warstwową ze śledzia?
- Śledzie spróbować, jeśli są mocno słone, to moczyć je w zimnej wodzie do czasu, aż będą mniej słone. Wodę podczas moczenia wymieniać.
- Śledzie po moczeniu wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
- Pokrojone śledzie wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
- Ziemniaki i marchewki włożyć do gotującej się lekko osolonej wody i gotować około 20 minut. Ziemniaki powinny być na spodzie, gdyż dłużej się gotują. Po około 15 minutach gotowania należy sprawdzić widelcem marchewki, jeśli widelec swobodnie da się wyjąć z marchewki po wkłuciu, to można je wyjąć. Tak samo sprawdzić ziemniaki. Warzywa nie powinny się rozpadać, gdyż trudno będzie je zetrzeć na tarce i kroić.
- Warzywa po ugotowaniu wystudzić i obrać. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę o boku 1 cm.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie i obrać. Jajka od czasu zagotowania się wody gotuję 8 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
- Na śledzie rozłożyć cebulę oraz ziemniaki, oprószyć pieprzem i rozsmarować pół majonezu.
- Następnie rozłożyć równomiernie warstwę z ogórków, a na nie starte marchewki, oprószyć pieprzem i rozsmarować pozostały majonez.
- Na wierzch sałaki warstwowej ze śledzia zetrzeć na dużych oczkach tarki ugotowane jajka i oprószyć delikatnie pieprzem.
Zobacz również: sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem.
Pyszna sałatka. Królowa polskich stołów 🧡
OdpowiedzUsuńZawsze robię na święta i wszystkim bardzo smakuje. Często dodaję marchewkę i buraki, jest wtedy bardziej kolorowa :)
OdpowiedzUsuń