Szybki placek ze śliwkami
Szybki placek ze śliwkami na pyszny jesienny deser do kawy. Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Potrzebne są w sumie tylko 2 miski i łyżka lub rózga do mieszania. Więcej czasu zajmuje wyjmowanie pestek ze śliwek, niż samo przygotowanie tego szybkiego ciasta ze śliwkami.
Szybki placek ze śliwkami najlepszy jest, gdy do jego zrobienia użyjemy prawdziwych śliwek węgierek. Niestety nie wszystkie śliwki węgierki są takie same. Prawdziwe, starsze odmiany śliwki węgierki są najlepsze, mają mniejsze owoce, z których łatwo wyjąć pestki, a ich miąższ jest bardziej zwarty. Nowe odmiany śliwki węgierki mają większe owoce i są bardziej soczyste/wodniste. Ciasto ze śliwkami najlepiej robić z mniejszych śliwek węgierek, gdyż mniej puszczają sok i bardziej zachowują kształt po upieczeniu.
Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, ale trzeba zwrócić uwagę na dwie sprawy. Ciasta nie wolno zbyt intensywnie i długo mieszać, gdyż z mąki uwolni się dużo glutenu i ciasto po upieczeniu może być twarde. Ciasto ze śliwkami piec tylko do tzw. suchego patyczka, gdyż zbyt długie pieczenie za mocno je wysuszy. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie i delikatnie wilgotne, a nie suche.
Przepis na szybki placek ze śliwkami:
Składniki na placek ze śliwkami:
- 3 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 3 łyżki kakao naturalnego (30 g)
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (4 g)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego (180 g)
- 4 jajka (224 g)
- 1 łyżka octu (15 ml)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- 2 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej
- 50 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli śliwki są niezbyt słodkie)
- 500 g świeżych śliwek węgierek
- 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g), (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:Jak zrobić szybki placek ze śliwkami?
- Śliwki umyć, osuszyć i po przekrojeniu na pół, wyjąć pestki.
- Kawę zalać wrzącą wodą i wystudzić.
- W jednej misce wymieszać dokładnie mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce roztrzepać rózgą najpierw jajka z olejem i połączyć z wystudzoną kawą i octem.
- Do wymieszanych mokrych składników, dodawać na przemian składniki suche i wodę gazowaną.
- Wszystko wymieszać delikatnie, ale dokładnie, aby w masie na było grudek suchej mąki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę na ciasto i wyrównać.
- Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać jedna obok drugiej skórką do dołu. Jeśli śliwki są niezbyt słodkie, to każdą połówkę posypać odrobiną cukru trzcinowego.
- Ciasto ze śliwkami piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia ciasta zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia.
- Ciasto po wystudzeniu, można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: szybkie ciasto ze śliwkami.
Pyszny placuszek 🧡🧡 Bardzo lubię ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńDoskonały deser na jesienną porę. Zawsze doceniam takie szybkie i proste przepisy. 👌
OdpowiedzUsuń