Wołowina po cygańsku z piekarnika

Wołowina po cygańsku z piekarnika świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad zarówno na święta, jak i na co dzień. Miękka wołowina duszona w piekarniku z delikatnie wyczuwalnym w sosie smakiem pieczarek, papryki i kiszonego ogórka. Pieczony udziec wołowy wręcz rozpływa się w ustach i można dzielić go samym widelcem bez noża.

Pieczona wołowina z pieczarkami i papryką
Wołowina z piekarnika po cygańsku jest dość łatwym do przygotowania daniem na obiad. Pieczona wołowina będzie miękka, jeśli użyjemy niezbyt chudego kawałka mięsa i odpowiednio zamarynujemy. Do pieczenia, a raczej duszenia w piekarniku dobrze sprawdza się niezbyt chudy udziec wołowy, karkówka lub łopatka wołowa. Dobrze również mieć sprawdzonego sprzedawcę wołowiny, wtedy możemy mieć pewność, że nie kupimy mięsa słabej jakości i danie wyjdzie tak, jak powinno.

Wołowina po cygańsku u mnie jest z pieczarkami, ale można ją w sezonie zrobić z grzybami leśnymi, będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Czas pieczenia dostosować do jakości i części użytej wołowiny. Nie zwiększać temperatury, gdyż lepiej piec wołowinę dłużej w niższej temperaturze. Mięsa nie wstawiać do pieczenia prosto z lodówki, gdyż nagła zmiana temperatury wołowinie nie służy.
Pieczone mięso wołowe z papryką i pieczarkami
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 75 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 98 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na wołowinę po cygańsku z piekarnika:

Składniki na pieczoną wołowinę:

  • 1800 g mięsa z udźca wołowego
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 papryki (300 g)
  • 5 ogórków kiszonych (300 g)
  • 5 łyżeczek mielonego kminku
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2,5 - 3 łyżeczki soli

Sos do wołowiny:

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego lub kilka ząbków świeżego przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 80 ml wody
    Dodatkowo:
  •  6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić wołowinę po cygańsku z piekarnika?

  1. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1,5 - 2 cm.
  2. Wymieszać ze sobą kminek, kolendrę, paprykę słodką, majeranek, pieprz i sól. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, to można dodać nieco papryki ostrej.
  3. Mieszanką z przypraw natrzeć z obu stron każdy plaster i odstawić na około 40 minut. Po tym czasie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć.
  4. Cebule obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i obsmażyć.
  6. Papryki oczyścić i pokroić w niezbyt drobną kostkę.
  7. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  8. Wszystkie składniki sosu do wołowiny dokładnie wymieszać.
  9. Na dnie brytfanki do pieczenia rozłożyć połowę cebuli i pieczarek, a na nie poukładać plastry obsmażonego mięsa.
  10. Mięso posmarować z wierzchu sosem i posypać połową ogórków i papryki.
  11. Następnie położyć drugą część cebuli i pieczarek, a na to plastry mięsa.
  12. Mięso posmarować sosem, posypać ogórkami kiszonymi i papryką.
  13. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 75 minut.
  14. Podawać według uznania z ziemniakami, kaszą lub chrupiącym pieczywem.

    Zobacz również: wołowina po burgundzku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady