Wołowina po cygańsku z piekarnika
Wołowina po cygańsku z piekarnika świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad zarówno na święta, jak i na co dzień. Miękka wołowina duszona w piekarniku z delikatnie wyczuwalnym w sosie smakiem pieczarek, papryki i kiszonego ogórka. Pieczony udziec wołowy wręcz rozpływa się w ustach i można dzielić go samym widelcem bez noża.
Wołowina z piekarnika po cygańsku jest dość łatwym do przygotowania daniem na obiad. Pieczona wołowina będzie miękka, jeśli użyjemy niezbyt chudego kawałka mięsa i odpowiednio zamarynujemy. Do pieczenia, a raczej duszenia w piekarniku dobrze sprawdza się niezbyt chudy udziec wołowy, karkówka lub łopatka wołowa. Dobrze również mieć sprawdzonego sprzedawcę wołowiny, wtedy możemy mieć pewność, że nie kupimy mięsa słabej jakości i danie wyjdzie tak, jak powinno.
Wołowina po cygańsku u mnie jest z pieczarkami, ale można ją w sezonie zrobić z grzybami leśnymi, będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Czas pieczenia dostosować do jakości i części użytej wołowiny. Nie zwiększać temperatury, gdyż lepiej piec wołowinę dłużej w niższej temperaturze. Mięsa nie wstawiać do pieczenia prosto z lodówki, gdyż nagła zmiana temperatury wołowinie nie służy.
Przepis na wołowinę po cygańsku z piekarnika:
Składniki na pieczoną wołowinę:
- 1800 g mięsa z udźca wołowego
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 3 papryki (300 g)
- 5 ogórków kiszonych (300 g)
- 5 łyżeczek mielonego kminku
- 4 łyżeczki mielonej kolendry
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 łyżeczki majeranku
- 2,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2,5 - 3 łyżeczki soli
Sos do wołowiny:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżeczki czosnku suszonego lub kilka ząbków świeżego przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki tymianku
- 80 ml wody
Dodatkowo: - 6 łyżek oleju do smażenia
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Opis krok po kroku:
Jak zrobić wołowinę po cygańsku z piekarnika?
- Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1,5 - 2 cm.
- Wymieszać ze sobą kminek, kolendrę, paprykę słodką, majeranek, pieprz i sól. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, to można dodać nieco papryki ostrej.
- Mieszanką z przypraw natrzeć z obu stron każdy plaster i odstawić na około 40 minut. Po tym czasie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć.
- Cebule obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i obsmażyć.
- Papryki oczyścić i pokroić w niezbyt drobną kostkę.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki sosu do wołowiny dokładnie wymieszać.
- Na dnie brytfanki do pieczenia rozłożyć połowę cebuli i pieczarek, a na nie poukładać plastry obsmażonego mięsa.
- Mięso posmarować z wierzchu sosem i posypać połową ogórków i papryki.
- Następnie położyć drugą część cebuli i pieczarek, a na to plastry mięsa.
- Mięso posmarować sosem, posypać ogórkami kiszonymi i papryką.
- Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 75 minut.
- Podawać według uznania z ziemniakami, kaszą lub chrupiącym pieczywem.
Zobacz również: wołowina po burgundzku.
Smakowicie. Ciekawa propozycja. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Polecam, warto wypróbować 😀
UsuńPyszny pomysł na rodzinny obiad lub święta :)
OdpowiedzUsuńNie jadam wołowiny, ale przyznam, że wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuń