Ciasto bez pieczenia przekładane serem
Łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia przekładane serem. Prosty przepis na sernik na zimno z serem z wiaderka. Szybki sernik bez pieczenia z herbatnikami wykona każdy, gdyż trzeba jedynie utrzeć masło z serem i przełożyć nim herbatniki. Odpowiedni przepis na ciasto dla osób, które nie mają zdolności do pieczenia lub chęci, czy też czasu na długie spędzanie go w kuchni. Pyszne ciasto na święta lub deser na każdą inną okazję.
Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia przekładne serem, które zrobi każdy. Sernik bez pieczenia z herbatnikami nie wymaga od nas szczególnych zdolności kulinarnych i dużej liczby składników. Sernik na zimno z herbatnikami zrobiłam z sera z wiaderka, ale można również wykorzystać inny mielony biały ser twarogowy.
Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, przygotowując szybki sernik bez pieczenia, to dokładne zmiksowanie masła. Masło powinno być dobrze utarte, gdyż po dodaniu sera musi się z nim połączyć, aby po zastygnięciu nie było grudek.
Przepis na sernik z herbatnikami jest na dużą formę, ale można zrobić go z połowy składników, aby było mniej porcji. Pyszne i chyba najłatwiejsze ciasto bez pieczenia, jakie do tej pory robiłam.
Przepis na ciasto bez pieczenia z serem
Składniki na ciasto bez pieczenia przekładane serem:
- 1000 g mielonego sera białego twarogowego (u mnie z wiaderka)
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła 82% tłuszczu
- 1 łyżeczka pasty z wanilią
- 550 g herbatników kakaowych
Polewa do ciasta: - 150 g czekolady deserowej
- 30 g masła 82% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo: - płatki migdałowe do posypania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto bez pieczenia przekładane serem?
- Masło zmiksować z cukrem pudrem i wanilią na puszysty krem.
- Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo ser i miksować do czasu połączenia się składników.
- Masę serową podzielić na 3 równe części.
- Spód formy wyłożyć herbatnikami, rozsmarować na nich jedną część masy z sera i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować kolejną część sera i znów ułożyć herbatniki, a na nich znów ser i na koniec herbatniki. Jeśli forma jest metalowa, to przed układaniem warstw, wyłożyć ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia, gdyż ser w kontakcie z metalem może zmienić smak.
- Podane w przepisie na polewę składniki roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Polewą polać sernik, posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki, aby sernik stężał.
Zobacz również: sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy.
Koniecznie muszę wypróbować! Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń