Rolada biszkoptowa z jabłkami
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest ciastem, którego przygotowanie jest bardzo łatwe. Ciasto z jabłkami piecze się od razu w jednej formie i dopiero później robi się z niego roladę. Sposób, w jaki powstaje rolada z jabłkami, na pewno zaskoczy niejedną osobę. Idealne ciasto na święta lub pyszny deser na inną okazję. Prosty przepis na roladę jabłkową, który warto wypróbować.
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest niewiarygodnie łatwa do przygotowania. Nie trzeba oddzielnie piec ciasta na roladę ani prażyć jabłek do jej wypełnienia. Rolada z jabłkami pieczona jest w jednej formie, czyli jabłka i ciasto razem. Najważniejsze, że roladę zwijamy od razu po jej upieczeniu bez czekania, aż wystygnie. Oczywiście, aby ją kroić i jeść, trzeba zaczekać, aż się schłodzi.
Wygląd i smak rolady biszkoptowej z jabłkami zależy od rodzaju użytych jabłek. Przepis na roladę z jabłkami nie zawiera dużo cukru, ale jeśli mamy dość kwaśne jabłka, to po prostu posypać większą ilością cukru papier przed położeniem na niego tartych jabłek.
Rolada jabłkowa wychodzi bardzo delikatna, ale dzięki jabłkom również wilgotna. Ciasto z jabłkami, które sprawdzi się na deser na każdą okazję. Łatwy do zrobienia jabłecznik zawijany.
Przepis na roladę biszkoptową z jabłkami
Składniki na roladę z jabłkami:
- 120 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (L)
Dodatkowo: - 800 g jabłek ze skórką (po obraniu - 600 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła do posmarowania papieru
- 3 łyżki cukru do posypania papieru
- cukier puder do posypania upieczonej rolady
- papier do pieczenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić roladę biszkoptową z jabłkami?
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, który dokładnie posmarować masłem i oprószyć cukrem.
- Jajka ubijać dosypując stopniowo cukier, aby powstała puszysta i jasna konsystencja.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitej masy z jajek dodawać stopniowo mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. W masie nie może być suchych grudek mąki.
- Na przygotowaną wcześniej formę z papierem rozłożyć równomiernie jabłka, wylać na nie przygotowane ciasto i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 - 30 minut.
- Po upieczeniu odczekać chwilę i jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć z formy tak, aby spód z jabłkami był na górze. Ciasto można wyłożyć na ścierkę, wtedy łatwiej będzie rolować jeszcze ciepłą roladę.
- Z ciasta odkleić delikatnie papier i zwinąć je w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Jabłka powinny być w środku rolady, a koniec brzegu pod spodem rulonu.
- Po całkowitym wystudzeniu roladę posypać cukrem pudrem i przechowywać w lodówce.
Zobacz również: ciasto jabłecznik zaparzany.
Najlepsza i jak prosto się ją robi 😃
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto z jabłkami 😃 Łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada, pięknie zakręcona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 😀 Szybko się ją robi i dobrze smakuje.
Usuń