Zakwas z buraków
Najlepszy domowy zakwas z buraków, który jest niezbędny do przygotowania barszczu wigilijnego na święta. Zakwas buraczany jest również bardzo zdrowy i można go pić, aby podnieść odporność i wzmocnić parametry krwi, szczególnie w przypadku anemii i niedoborach witamin i minerałów. Zobacz, jak zrobić zakwas z buraków?
Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy i polecają go nawet lekarze przy niedoborach witamin i minerałów (witaminy A, C, z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, kobaltu). Podczas fermentacji buraków powstaje kwas mlekowy, który wzmacnia system odpornościowy i oczyszcza organizm. Wiadomo, że kiszonki regulują metabolizm, pomagają trawić tłuszcze, białka i węglowodany. Kiszenie buraków zmniejsza w nich zawartość cukrów prostych i dlatego zakwas buraczany zaliczany jest do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest ważne dla osób z cukrzycą.
Zakwas z buraków powinien być spożywany nie tylko od święta jako dodatek do zakwaszenia barszczu, ale i na co dzień, aby wzmocnić naszą odporność. Nie ma co się rozpisywać, w kuchni czasami najprostsze rzeczy są najlepsze i kiszenie właśnie takie jest. Proces znany i stosowany od wieków, który potrzebuje jedynie cierpliwość.
Spis treści:
Przepis na zakwas z buraków
Składniki na zakwas z buraków:
- 1 kg buraków (najlepiej podłużnych i mocno czerwonych)
- 1 główka czosnku
- 5 liści laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
Zalewa do kiszenia buraków:
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
Dodatkowo: - 2,5 - 3 litrowy słoik
Opis krok po kroku:Jak zrobić zakwas buraczany?
- Słoik, w którym będą kiszone buraki wyparzyć.
- Zagotować wodę na zalewę i rozpuścić w niej sól, następnie wystudzić. Zalewę robić według proporcji na 1 litr wody 1 płaska łyżka soli. U mnie poszło 1700 ml zalewy, ale to może być różnie i zależy od wielkości naczynia i kształtu posiadanych buraków.
- Buraki obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
- Połowę pokrojonych buraków włożyć do słoja, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania), liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli nie lubimy zbyt intensywnego smaku i zapachu czosnku, to dodać go tylko pół główki.
- Następnie włożyć pozostałe buraki i zalać wystudzoną zalewą tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię płynu.
- Buraki, aby nie wypływały najlepiej obciążyć wyparzonym szklanym spodkiem od filiżanki. Płynu w słoiku powinno być około 3 cm od brzegu, aby było miejsce na zachodzący proces kiszenia.
- Słoika szczelnie nie zamykać, odstawić w ciepłe, ale zacienione miejsce na około 5 - 10 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury w pomieszczeniu i własnych upodobań.
- Podczas kiszenia na powierzchni może tworzyć się biała piana, ale to jest naturalne. Białą pianę zbierać z powierzchni czystą łyżką, a zakwas mieszać. Jeśli piany nie jest dużo, to wystarczy tylko co pewien czas zamieszać. Na powierzchni nie może być żadnych czarnych lub żółtych wykwitów, gdyż jest to objaw powstawania pleśni i psucia, a nie kiszenia.
- Zakwas co pewien czas próbować, jeśli będzie wystarczająco ukiszony, to przecedzić przez sitko. Im dłużej będziemy kisić buraki, tym zakwas będzie kwaśniejszy i intensywniejszy w smaku.
- Zakwas buraczany przelać do wyparzonych butelek lub słoika i przechowywać w lodówce.
- Ukiszone buraki można wykorzysta do zrobienia sałatki lub zetrzeć i dodać np. do barszczu ukraińskiego.
- Zakwas wykorzystywać do robienia barszczu wigilijnego lub regularnie pić dla zdrowia.
Zobacz również: sałatka z pieczonych buraków.
Przepis bardzo na czasie. :)
OdpowiedzUsuń