Ciastka kakaowe z sezamem i migdałami

/ 3

Przepis na ciastka kakaowe, które sprawdzą się na deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Szybkie ciasteczka kakaowe, można nawet uznać za pierniczki, chociaż są mniej korzenne. Ciasteczka kakaowe są z sezamem i migdałami, ale świetnie smakują bez tych dodatków lub delikatnie posmarowane czekoladą albo lukrem.

Ciastka kakaowe z sezamem
Ciastka kakaowe z sezamem i migdałami są bardzo łatwe do przygotowania i rewelacyjnie smakują. Szybkie ciasteczka kakaowe świetnie się przechowują i nie zmieniają swego smaku ani delikatnej struktury. Przepis na ciastka, którymi od razu po wystudzeniu można się zajadać. Ciasteczka są delikatnie kruche, ale nie twarde. Można uznać, że są to od razu miękkie pierniczki kakaowe.

Ciasto po wyrobieniu może wydawać się dość luźne, ale po schłodzeniu dobrze się rozwałkowuje. Podczas wałkowania warto tylko delikatnie oprószyć mąką wałek i dłonie. Zbyt dużo mąki nie podsypywać, gdyż ciastka po upieczeniu będą twarde. Z masy na ciastka, po wyjęciu jej z lodówki szybko robić ciasteczka, aby ciasto się nie ocieplało, gdyż będzie się przyklejało do wałka.

Warto zrobić wcześniej takie ciasteczka i mieć do kawy dla niespodziewanych gości, nie tylko od święta.
Ciasteczka kakaowe z cynamonem i sezamem
Liczba porcji: 100 szt.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 355 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska

Przepis na ciastka kakaowe z sezamem i migdałami

Składniki na ciastka kakaowe z sezamem i migdałami:

  • 150 g masła
  • 75 g miodu naturalnego (3 łyżki)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 4 żółtka
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
  • 60 g sezamu
  • 60 g posiekanych migdałów
  • 30 ml mleka
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciastka kakaowe z sezamem i migdałami?

  1. W rondlu na małej mocy palnika roztopić masło z miodem i wymieszać dokładnie z kakao i cynamonem (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, masa może być lekko ciepła, ale nie gorąca.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać roztrzepane żółtka i wstępnie wymieszać.
  3. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z sodą i ponownie wymieszać.
  4. Dodać wystudzone masło z miodem i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Do mieszania można wykorzystać robot z hakiem.
  5. Ciasto podzielić na 4 części i włożyć na co najmniej 30 minut do schłodzenia. Ciasto można nawet zrobić wieczorem, przykryć i włożyć na noc do lodówki, wtedy łatwiej będzie robić z niego ciasteczka.
  6. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać z niego ciasteczka za pomocą foremki. Mąką delikatnie posypywać wałek i ewentualnie deskę, na której ciasto będzie wałkowane.
  7. Ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Następnie posmarować z wierzchu mlekiem i posypać sezamem oraz posiekanymi migdałami.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i indywidualnych właściwości piekarnika. Ciasteczek nie piec zbyt długo, gdyż będą twarde i gorzkie.
  9. Ciastka po upieczeniu dokładnie wystudzić i przechowywać w zamykanym pudełku lub słoju.

    Zobacz również: pierniczki od razu miękkie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady