Ciastka kakaowe z sezamem i migdałami
Przepis na ciastka kakaowe, które sprawdzą się na deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Szybkie ciasteczka kakaowe, można nawet uznać za pierniczki, chociaż są mniej korzenne. Ciasteczka kakaowe są z sezamem i migdałami, ale świetnie smakują bez tych dodatków lub delikatnie posmarowane czekoladą albo lukrem.
Ciastka kakaowe z sezamem i migdałami są bardzo łatwe do przygotowania i rewelacyjnie smakują. Szybkie ciasteczka kakaowe świetnie się przechowują i nie zmieniają swego smaku ani delikatnej struktury. Przepis na ciastka, którymi od razu po wystudzeniu można się zajadać. Ciasteczka są delikatnie kruche, ale nie twarde. Można uznać, że są to od razu miękkie pierniczki kakaowe.
Ciasto po wyrobieniu może wydawać się dość luźne, ale po schłodzeniu dobrze się rozwałkowuje. Podczas wałkowania warto tylko delikatnie oprószyć mąką wałek i dłonie. Zbyt dużo mąki nie podsypywać, gdyż ciastka po upieczeniu będą twarde. Z masy na ciastka, po wyjęciu jej z lodówki szybko robić ciasteczka, aby ciasto się nie ocieplało, gdyż będzie się przyklejało do wałka.
Warto zrobić wcześniej takie ciasteczka i mieć do kawy dla niespodziewanych gości, nie tylko od święta.
Przepis na ciastka kakaowe z sezamem i migdałami
Składniki na ciastka kakaowe z sezamem i migdałami:
- 150 g masła
- 75 g miodu naturalnego (3 łyżki)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 4 żółtka
- 150 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo: - 60 g sezamu
- 60 g posiekanych migdałów
- 30 ml mleka
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciastka kakaowe z sezamem i migdałami?
- W rondlu na małej mocy palnika roztopić masło z miodem i wymieszać dokładnie z kakao i cynamonem (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, masa może być lekko ciepła, ale nie gorąca.
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać roztrzepane żółtka i wstępnie wymieszać.
- Następnie dodać śmietanę wymieszaną z sodą i ponownie wymieszać.
- Dodać wystudzone masło z miodem i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Do mieszania można wykorzystać robot z hakiem.
- Ciasto podzielić na 4 części i włożyć na co najmniej 30 minut do schłodzenia. Ciasto można nawet zrobić wieczorem, przykryć i włożyć na noc do lodówki, wtedy łatwiej będzie robić z niego ciasteczka.
- Wyjąć z lodówki jedną część ciasta, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać z niego ciasteczka za pomocą foremki. Mąką delikatnie posypywać wałek i ewentualnie deskę, na której ciasto będzie wałkowane.
- Ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Następnie posmarować z wierzchu mlekiem i posypać sezamem oraz posiekanymi migdałami.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i indywidualnych właściwości piekarnika. Ciasteczek nie piec zbyt długo, gdyż będą twarde i gorzkie.
- Ciastka po upieczeniu dokładnie wystudzić i przechowywać w zamykanym pudełku lub słoju.
Zobacz również: pierniczki od razu miękkie.
Pyszne ciasteczka. Muszą być bardzo aromatyczne 🥰
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na osłodę zimowych dni! :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuń