Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami, które jest proste do przygotowania i rewelacyjnie smakuje. Kakaowy, puszysty biszkopt z kremem z mascarpone i konfiturą z wiśni. Szybkie ciasto z mascarpone na święta i nie tylko. Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem, które odpowiednio udekorowane, świetnie sprawdzi się jako tort na każdą okazję.
Szybkie ciasto z mascarpone uratowało u mnie niejedno przyjęcie. Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami to kakaowy biszkopt z kremem i konfiturą z wiśni. Krem do ciasta przygotowany jest z serka z mascarpone i w połączeniu z puszystym biszkoptem, można uznać nawet za tort. Jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dorosłych, biszkopt można dodatkowo skropić alkoholem.
Przepis na ciasto biszkoptowe jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, gdyż nie trzeba nawet oddzielać żółtek od białek. Kakaowy, bardzo puszysty biszkopt po upieczeniu jest delikatny, dlatego trzeba go dokładnie wystudzić. Dobrze wystudzony biszkopt łatwiej jest przekroić na dwa blaty. Ciasto biszkoptowe zazwyczaj piekę wieczorem, a dopiero rano je kroję i przekładam kremem z mascarpone i wiśniami.
Przepis na ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami
Składniki na ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami:
- 7 jajek
- 160 g mąki pszennej typ 450
- 56 g mąki ziemniaczanej
- 210 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
Krem do ciasta z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 350 g śmietanki 18% (schłodzić)
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: - 250 g gęstej konfitury wiśniowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami?
- Jajka ubić, aby powstała puszysta i jasna konsystencja. Podczas ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Na wolnych obrotach miksera zmiksować ubite jajka z olejem oraz wystudzonym kakao, które wcześniej rozmieszać z 5 łyżkami gorącej wody. Olej i kakao dodawać stopniowo.
- Następnie wmieszać delikatnie, ale dokładnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąkę i ocet.
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
- Ciasto biszkoptowe piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto bez wyjmowania z formy wystudzić, następnie wyjąć i zdjąć powstałą z wierzchu podczas pieczenia cukrową skórkę. Można tego nie robić, ale jest ryzyko, że krem nie będzie dobrze przylegać do wierzchu ciasta.
- Ciasto biszkoptowe po dokładnym wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Upieczony biszkopt jest wilgotny i bardzo puszysty, warto więc go upiec nawet dzień wcześniej, aby łatwo było go przekroić.
- Jeden blat ciasta najpierw posmarować cienką warstwą, wcześniej rozdrobnionej z sokiem z cytryny konfitury wiśniowej, a na niej rozsmarować połowę kremem i przykryć drugim blatem z ciasta. Jeśli konfitura nie jest bardzo słodka, to soku cytrynowego można nie dodawać
- Wierzch ciasta również posmarować konfiturą oraz kremem, wyrównać i dowolnie udekorować.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby krem zastygł.
Jak zrobić krem z mascarpone do ciasta?
- Śmietankę ubić na sztywno dodając po łyżce cukier puder. Pilnować, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić i krem nie wyjdzie. Najlepiej ubijać na niezbyt wysokich obrotach miksera, wtedy łatwiej kontrolować cały proces.
- Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serek mascarpone i na wolnych obrotach krótko miksować, aby tylko połączyły się składniki.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone.
Urocze ciasto :) chętnie skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńOczy aż same by jadły :D Pozdrawiam serdecznie.
bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuń