Purée z ziemniaków i buraków
Purée z ziemniaków i buraków to idealny dodatek do obiadu. Jest to również sposób na wykorzystanie buraków po ugotowaniu barszczu czerwonego. Purée świetnie smakuje podane zarówno do mięsa, jak i do ryby. Podsmażona masa w połączeniu z sadzonym jajkiem tworzy pyszne wegetariańskie śniadanie.
Purée z ziemniaków i buraków będzie miało intensywniejszy kolor i bardziej buraczany smak, jeśli buraki będą gotowane specjalnie w tym celu. Buraki z barszczu nie są, aż tak wyraziste w smaku, ale do purée z ziemniaków się nadają. Buraki po ugotowaniu barszczu czerwonego często są wyrzucane, a warto zastosować zasadę zero waste i kuchnia będzie smaczna, ale bez resztek.
Przepis na purée po dodaniu mąki, można wykorzystać do przygotowania kopytek lub wegetariańskich kotlecików. Prosty i smaczny dodatek do obiadu, który chętnie jedzą dzieci.
Przepis na purée z ziemniaków i buraków
Składniki na purée z ziemniaków i buraków:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg ugotowanych buraków (mogą być z barszczu)
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczki soli
- pieprz naturalny do smaku
Opis krok po kroku:
Jak zrobić purée z ziemniaków i buraków?
- Buraki rozdrobnić blenderem, aby powstała jednolita konsystencja. Jeśli buraki nie są z barszczu, należy je wcześniej obrać.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z burakami.
- Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Cebulę dodać do buraków z ziemniakami, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i czosnkiem granulowanym.
- Wszystko ciągle mieszając podgrzewać, aż odparuje z buraków woda i będzie jednolita konsystencja purée.
- Struktura purée będzie bardziej kremowa i wilgotna, jeśli dodamy więcej masła. U mnie jest z minimalną ilością masła, gdyż nie lubię zbyt wilgotnych ziemniaków.
Zobacz również: cymes nie cymes.
Ziemniaki i buraczki zawsze podaję jako dodatki do obiadu, ale jeszcze nigdy ich nie połączyłam w jedno :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, u mnie wszystkim bardzo smakuje 🙂
Usuń