Surówka z kiszonych buraków
Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kiszonych buraków. Zastanawiasz się, co zrobić z kiszonych buraków, które zostały po zrobieniu zakwasu buraczanego? Nigdy ich nie wyrzucaj, gdyż zawierają dużo wartości odżywczych i smakują lepiej niż kiszone ogórki. Najlepszy i najprostszy sposób, w jaki możesz wykorzystać kiszone buraki.
Wykorzystanie kiszonych buraków po zrobieniu zakwasu jest zgodne z popularnym trendem zero waste i przynosi korzyści zarówno ekonomiczne, jak i zdrowotne. Kiszenie buraków obniża w nich zawartość cukru i stają się mniej kaloryczne. Kiszonki mają działanie prozdrowotne i warto spożywać je regularnie. Kiszone buraki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, wzmacniają krew i florę bakteryjną naszych jelit. Poprawiają pracę układu pokarmowego i usprawniają przemianę materii.
Surówka z kiszonych buraków powinna być zrobiona od razu po wyjęciu ich z płynu, gdyż pozostawione bez niego tracą kolor. U mnie właśnie buraki nieco się utleniły, bo pozostawiłam je na noc bez płynu, ale smaku nie straciły. Surówka z buraków jest bardzo smaczna nawet z samym jabłkiem, ale seler i papryka sprawiają, że surówka jest bardziej soczysta i ma więcej smaku.
Selera i paprykę warto pokroić w nieco cieńsze kawałeczki, niż jest to widoczne u mnie na zdjęciu. Od pewnego czasu jestem wielką fanką surówki z kiszonych buraków.
Przepis na surówkę z kiszonych buraków
Składniki na surówkę z kiszonych buraków:
- 700 g kiszonych buraków
- 150 g papryki czerwonej
- 100 g selera naciowego
- 200 g jabłka (1 sztuka)
- 100 g cebuli (1 sztuka)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Opis krok po kroku:
Jak zrobić surówkę z kiszonych buraków?
- Kiszone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cukrem.
- Cebulę obrać i zetrzeć na tarce tak samo, jak buraki.
- Paprykę pokroić najlepiej w cienkie paseczki, wtedy łatwiej połączy się z burakami.
- Selera pokroić w poprzek włókien na cienkie plasterki.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Warzywa wymieszać dokładnie z majonezem. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań.
- Surówkę z buraków doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Odstawić na około 30 minut, aby połączyły się ze sobą wszystkie smaki.
- Surówka świetnie się przechowuje i na następny dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Zobacz również: sałatka z pieczonych buraków.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑