Kapusta duszona z szynką
Kapusta duszona z szynką jest to mniej kaloryczna i łatwiejsza do zrobienia wersja bigosu. Kapusta z szynką ugotowana jest z kapusty świeżej i kiszonej, dlatego ma więcej smaku. Duszona kapusta jest mniej rozgotowana niż bigos, gdyż krócej się ją gotuje. Świetne danie na pożywny obiad, który zawiera mało tłuszczu i jest zdrowy.
Kapusta duszona z szynką jest łatwa do przygotowania, ale trzeba zachować jedną zasadę. Kiszoną kapustę zawsze trzeba gotować oddzielnie i nie dodawać jej, zanim mięso i kapusta świeża nie będą miękkie. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że mięso staje się twarde i długo trzeba je gotować.
Duszona kapusta dobrze smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami lub z chrupiącym razowym pieczywem. Szynka w kapuście świetnie obniża wartość kaloryczną dania, gdyż jest mniej tłusta niż np. łopatka wieprzowa.
Danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje po podgrzaniu, nawet na drugi dzień.
Przepis na kapustę duszoną z szynką
Składniki na kapustę duszoną z szynką:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2,5 kg świeżej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:Jak zrobić kapustę duszoną z szynką?
- Kiszoną kapustę zalać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut, woda powinna pokrywać kapustę. Kapustę wcześniej można przelać wodą, jeśli jest oczywiście bardzo kwaśna, w innym przypadku tego nie robić.
- Kapustę świeżą po oczyszczeniu drobno poszatkować.
- Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Podsmażoną szynkę zalać ciepłą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 25 minut. Woda ma tylko pokrywać mięso.
- Następnie obrać, drobno pokroić czosnek i cebulę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa.
- Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podduszonego mięsa.
- Następnie dodać poszatkowaną świeżą kapustę, kminek, cząber i majeranek. Dusić około 25 minut, aż kapusta zmięknie.
- Sprawdzić, czy mięso jest już ugotowane, jeśli tak, to dodać ugotowaną kiszoną kapustę.
- Przyprawić słodką papryką, pieprzem i solą, dusić do czasu, aż wszystkie składniki będą ugotowane.
- Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.
- Kapustę duszoną z szynką doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.
Zobacz również: łopatka w kapuście.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑