Kapusta duszona z szynką

/ 0

Kapusta duszona z szynką jest to mniej kaloryczna i łatwiejsza do zrobienia wersja bigosu. Kapusta z szynką ugotowana jest z kapusty świeżej i kiszonej, dlatego ma więcej smaku. Duszona kapusta jest mniej rozgotowana niż bigos, gdyż krócej się ją gotuje. Świetne danie na pożywny obiad, który zawiera mało tłuszczu i jest zdrowy.

Kapusta duszona z warzywami i szynką
Kapusta duszona z szynką jest łatwa do przygotowania, ale trzeba zachować jedną zasadę. Kiszoną kapustę zawsze trzeba gotować oddzielnie i nie dodawać jej, zanim mięso i kapusta świeża nie będą miękkie. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że mięso staje się twarde i długo trzeba je gotować.

Duszona kapusta dobrze smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami lub z chrupiącym razowym pieczywem. Szynka w kapuście świetnie obniża wartość kaloryczną dania, gdyż jest mniej tłusta niż np. łopatka wieprzowa.

Danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje po podgrzaniu, nawet na drugi dzień.
Bigos z kapusty świeżej i kiszonej z mięsem
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 80 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 101 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna
Forma: 4 l garnek

Przepis na kapustę duszoną z szynką

Składniki na kapustę duszoną z szynką:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2,5 kg świeżej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kapustę duszoną z szynką?

  1. Kiszoną kapustę zalać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut, woda powinna pokrywać kapustę. Kapustę wcześniej można przelać wodą, jeśli jest oczywiście bardzo kwaśna, w innym przypadku tego nie robić.
  2. Kapustę świeżą po oczyszczeniu drobno poszatkować.
  3. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Podsmażoną szynkę zalać ciepłą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 25 minut. Woda ma tylko pokrywać mięso.
  5. Następnie obrać, drobno pokroić czosnek i cebulę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa.
  6. Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podduszonego mięsa.
  7. Następnie dodać poszatkowaną świeżą kapustę, kminek, cząber i majeranek. Dusić około 25 minut, aż kapusta zmięknie.
  8. Sprawdzić, czy mięso jest już ugotowane, jeśli tak, to dodać ugotowaną kiszoną kapustę.
  9. Przyprawić słodką papryką, pieprzem i solą, dusić do czasu, aż wszystkie składniki będą ugotowane.
  10. Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.
  11. Kapustę duszoną z szynką doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady