Ciasto szpinakowe z serem
Ciasto szpinakowe z serem jest smacznym i pięknie wyglądającym ciastem na talerzu. Ciasto ze szpinakiem jest również łatwe do przygotowania. Przepis na ciasto ze szpinakiem przekładane serem ma prosty skład i łatwo dostępne składniki. Ciasto szpinakowe z serem to taka zmodyfikowana, mniej kremowa forma znanego ciasta leśny mech. Idealne ciasto na święta i inne mniej i bardziej wystawne przyjęcia.
Ciasto szpinakowe z serem jest raczej dość łatwe do zrobienia. Przygotowując ciasto ze szpinakiem, należy jednak pamiętać, aby szpinak po rozmrożeniu dokładnie odcisnąć z wody. Ciasto szpinakowe z serem nie lubi długiego miksowania po dodaniu mąki, mieszać tylko do połączenia się składników. Z mąki pod wpływem intensywnego i długiego mieszania uwalnia się dużo wiązań glutenu, który po upieczeniu sprawia, że ciasto jest zbyt twarde.
Upieczone ciasto ze szpinakiem przekładane serem nie ma smaku ani zapachu szpinaku i trzeba bardzo się postarać, aby to odkryć. Przepis na lżejszą wersję znanego wszystkim ciasta leśny mech. Ciasto z serem, mrożonym szpinakiem i truskawkami sprawdzi się jako deser o każdej porze roku.
Przepis na ciasto ze szpinakiem i serem
Składniki na ciasto ze szpinakiem i serem:
- 4 jajka (L)
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju rzepakowego
- 450 g mrożonego szpinaku
Masa serowa do ciasta: - 1 kg mielonego sera białego (może być z wiaderka)
- 1 galaretka agrestowa
- 4 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa: - 450 g mrożonych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: - 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto ze szpinakiem i serem?
- Szpinak rozmrozić i na sitku dokładnie odcisnąć z wody.
- Jajka zmiksować z cukrem, aby powstała puszysta i jasna masa. Podczas miksowania cukier dodawać stopniowo, aby masa powoli stawała się puszysta. Miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Do puszystej masy z jajek cienką strużką dodawać olej i cały czas miksować na niskich obrotach miksera.
- Następnie po kilka łyżek dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki i delikatnie, ale dokładnie mieszać. W masie nie powinno być widocznych grudek mąki.
- Na koniec dodać szpinak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 2 blaty, które przełożyć połową masy serowej. Drugą połowę sera rozłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto wstawić na około 15 minut do lodówki.
- Po krótkim schłodzeniu na serze rozsmarować wystudzoną masę z truskawek i udekorować wiórkami kokosowymi.
Masa serowa do ciasta:
- Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem.
- Nie przerywając miksowania do sera dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników.
- Masą serową od razu przekładać ciasto, gdyż dość szybko zastyga.
Masa truskawkowa:
- Truskawki gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż się rozpadną i będzie w miarę jednolita konsystencja.
- Do masy dodać około 200 ml wrzątku, jeśli masa jest bardzo gęsta i nie ma w niej wystarczającej ilości soku, w którym rozpuści się galaretka.
- Truskawki zdjąć z palnika i ciągle mieszając rozpuścić w nich galaretkę truskawkową (nie gotować!).
- Masę po wystudzeniu wyłożyć na ser. Pilnować masy, gdyż dość szybko tężeje.
Zobacz również: ciasto leśny mech.
Ciasto wygląda rewelacyjnie 😍 Muszę zrobić i sprawdzić, jak smakuje 😃
OdpowiedzUsuńOryginalne ciasto,nigdy nie jadlam takiego.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 😀
Usuń