Ciasto ucierane z serem
Szybkie do przygotowania ciasto ucierane z serem. Ciasto z serem, które sprawdzi się na deser na co dzień i od święta. Prosty placek z serem z wiaderka z łatwością zrobi nawet osoba mało doświadczona w wypiekaniu ciasta. Przepis na łatwy sernik na cieście ucieranym można zrobić bez dużego wysiłku z naszej strony.
Ciasto ucierane z serem przygotowałam z mielonego sera twarogowego z wiaderka. Ciasto z serem nie jest bardzo puszyste, ma raczej strukturę wilgotnej babki ucieranej. Ciasto ucierane zawiera masło, które od razu po upieczeniu nadaje ciastu delikatności, ale po schłodzeniu zastyga i je nieco usztywnia. Na 5 minut przed podaniem ciasto z serem najlepiej wyjąć z lodówki, wtedy będzie miało odpowiednią strukturę.
U mnie ser jest na wierzchu ciasta ucieranego. Ser będzie w środku, jeśli ciasto przed pieczeniem podzielimy na 2 części i ser wyłożymy na jedną część, a na nim rozsmarujemy drugą. Taki prosty sernik na ucieranym cieście jest umiarkowanie słodki, dobrze się kroi i świetnie smakuje.
Przygotowując ciasto ucierane, trzeba pamiętać, aby po dodaniu mąki zbyt długo ciasta nie mieszać, gdyż po upieczeniu może być twarde. Masę mieszać tylko tyle, aby połączyły się składniki i nie było w niej grudek suchej mąki.
Przepis na ciasto ucierane z serem
Składniki na ciasto ucierane z serem:
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej typ 450
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła 82%
- 200 g cukru
Masa serowa:
- 1000 g sera białego mielonego (u mnie z wiaderka)
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru (35 g)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto ucierane z serem?
- Masło utrzeć z cukrem, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Następnie dodawać partiami przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i krótko mieszać, aby połączyły się składniki. W masie nie powinno być suchych grudek mąki.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożone papierem do pieczenia i wyrównać.
- Na ciasto delikatnie rozłożyć masę serową i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 60 minut, do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
- Jajka krótko ucierać z cukrem, dodając po kilka łyżek sera.
- Na koniec dodać budyń i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Masy długo nie miksować, gdyż się mocno napowietrzy i po upieczeniu wierzch ciasta będzie nierówny.
Zobacz również: ciasto drożdżowe z serem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑