Ciasto z masą krówkową i galaretką
Ciasto z masą krówkową i galaretką to pyszny deser na każdą okazję. Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone umiarkowanie słodką masą z dodatkiem masy krówkowej kajmak. Prosty przepis na ciasto przekładane galaretką z kajmakiem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół lekkim i pełnym smaku ciastem na deser.
Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką jest bardzo łatwy do wykonania, gdyż ciasto biszkoptowe robi się z całych jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Ciasto przekładane galaretką z kajmakiem jest niezbyt słodkie. Idealne ciasto na święta i każdą inną okazję.
Przygotowując ciasto z masą krówkową i galaretką, należy dopilnować procesu tężenia galaretki przed dodaniem jej do masy. Galaretka powinna być jeszcze płynna, ale przyklejać się do łyżki i ścianek naczynia. Masę z galaretką również trzeba dość szybko wykładać na ciasto, aby dobrze połączyła oba blaty ciasta biszkoptowego.
Spis treści:
Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką
Składniki na ciasto z masą krówkową i galaretką:
Ciasto biszkoptowe:
- 7 jajek
- 220 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
Masa z kajmakiem:
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 460 g masy krówkowej kajmak (1 puszka)
Polewa do ciasta: - 150 g czekolady deserowej z 60% kakao
- 70 g śmietanki 30%
Dodatkowo: - orzechy, migdały, wiórki kokosowe do dekoracji
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto z masą krówkową i galaretką?
Ciasto biszkoptowe:
- Jajka ubijać stopniowo dosypując cukier. Ubijać do czasu, aż masa będzie puszysta, dość sztywna i jasna.
- Miksują na wolnych obrotach miksera dodawać po łyżce olej.
- Następnie dodawać partiami przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki i na koniec ocet.
- Po dodaniu mąki masy zbyt intensywnie i długo nie mieszać, tylko do czasu połączenia się składników i dokładnego wymieszania mąki.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 blaty, które przełożyć masą z kajmakiem.
- Wierzch polać polewą i udekorować.
- Ciasto z masą krówkową wstawić do lodówki na około 4 godziny, aby masa stężała.
- Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania zacząć dodawać stopniowo masę krówkową kajmak.
- Do masy krówkowej ze śmietanką wmieszać lekko tężejącą galaretkę i od razu przełożyć nią ciasto biszkoptowe, aby masa zbyt mocno nie stężała.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub podgrzewając na minimalnej mocy palnika.
- Czekoladę podczas rozpuszczania ciągle mieszać i uważać, aby jej zbytnio nie przegrzać.
- Rozpuszczoną polewą od razu polać ciasto.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑