Kiełbasa z indyka i kurczaka
Domowa kiełbasa z indyka i kurczaka idealnie sprawdzi się na kanapki i urozmaici talerz z przystawkami na święta. Kiełbasa drobiowa bez konserwantów, sztucznych wypełniaczy, poprawiaczy wyglądu i smaku. Zdrowa kiełbasa, którą bez obaw można podać dzieciom. Kiełbasa gotowana z indyka i kurczaka, której na pewno nie znajdziesz w sklepie.
Kiełbasa z indyka i kurczaka, którą robimy w domu, musi składać się z różnych kawałków mięsa drobiowego. Część z nich powinna być ze skórą, z której podczas gotowania wytworzy się kolagen i sklei bardziej chude kawałki mięsa. Kiełbasa drobiowa może mieć inne proporcje mięsa z indyka w stosunku do kurczaka, ale zawsze część z nich musi być ze skórą, inaczej kiełbasa po ugotowaniu będzie się rozpadać.
Przepis na domową kiełbasę pozwala na zrobienie 3 kawałków kiełbasy o długości około 28 cm i średnicy 7 cm. Gotowana kiełbasa jest dość czosnkowa, dlatego ilość czosnku dostosować do swoich upodobań i dodać mniej lub wcale. Z podanych składników wychodzi 3 kg kiełbasy, można oczywiście zrobić mniej, używając 1/2 składników.
Domowa kiełbasa jest zrobiona w poliamidowej osłonce nadającej się do gotowania i parzenia. Przy zakupie osłonek trzeba właśnie na to zwrócić uwagę, gdyż nie każda nadaje się do gotowania. Osłonkę można kupić w sklepie wędliniarskim stacjonarnym lub w internecie. Osłonkę z kiełbasy zdejmujemy dopiero wtedy, gdy kiełbasa zastygnie w lodówce
Przepis na kiełbasę z indyka i kurczaka
Składniki na domową kiełbasę z indyka i kurczaka:
- 1000 g udźca z indyka bez kości ze skórą
- 1500 g piersi z indyka ze skórą
- 500 g piersi z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 140 ml zimnej wody
- 100 cm osłonki poliamidowej do parzenia i gotowania o średnicy 7 cm
- sznurek bawełniany do związania
- duży garnek do gotowania/parzenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kiełbasę z indyka i kurczaka?
- Mięso pokroić na małe kawałeczki i wymieszać z solą.
- Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodać przyprawy, które mogą być mielone lub drobno utarte w moździerzu.
- Mięso mieszać dłonią, dodając stopniowo zimną wodę. Mieszać około 15 minut, aby między kawałeczkami mięsa było wyczuwalne delikatne klejenie i nie było widać wody.
- Wyrobione mięso odstawić na około 40 minut, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
- Przed napełnieniem osłonek, można kilka kawałeczków mięsa usmażyć, aby sprawdzić stopień doprawienia. Smażone mięso będzie nieco intensywniejsze w smaku od tego gotowanego w osłonce.
- Osłonki poliamidowe zaleca się przed napełnieniem, moczyć przez 15 minut w wodzie. Przyznam się, że nie zawsze to robię.
- Osłonkę podzielić na 3 części, aby łatwiej było napełniać mięsem. Wyjdą 3 kiełbasy o długości około 28 cm i grubości 7 cm.
- Jeden koniec osłonki mocno związać sznurkiem, pozostawiając około 2 cm.
- Następnie napełnić osłonkę równomiernie mięsem poprzez lekkie ugniatanie/dociskanie łyżką, aby nie było w osłonce powietrza.
- Mocno zawiązać drugi koniec osłonki wypełnionej mięsem i włożyć do garnka. W ten sam sposób napełnić pozostałe osłonki.
- Kiełbasy po włożeniu do garnka zalać zimną wodą, aby były całkowicie w niej zanurzone.
- Gotować, a raczej parzyć na małej mocy palnika około 120 minut. Czas liczyć od momentu pojawienia się w wodzie bąbelków, które wskazują na gotowanie.
- Ugotowane kiełbasy wyjąć z wody i wystudzić, po czym włożyć do lodówki, aby zastygły.
- Osłonkę z kiełbasy zdejmować przed jedzeniem, gdy kiełbasa dobrze zastygnie.
Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.
Dobrze wyszła ta kiełbasa! Jest zwarta, da się cienko pokroić, apetycznie wygląda... No i wydaje mi się, że jest świetnie doprawiona!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 Kiełbasa dobrze się kroi, a doprawić można według swoich upodobań. Tym razem była dość czosnkowa.
Usuń