Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

/ 0

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa na śniadanie. Pasta z jajek jest łatwa do zrobienia i można ją również wykorzystać do faszerowania jajek na święta. Przepis na pastę jajeczną ma prosty skład i znany smak, który lubią prawie wszyscy.

Farsz do jajek z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem
Smaczna pasta jajeczna wyjdzie tylko z dobrej jakości jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Jajek na pastę nie gotować zbyt długo, gdyż pasta z jajek nie będzie miała odpowiedniego smaku. Zbyt długo gotowane jajka, po obraniu mają ciemne obwódki żółtka, są bardziej suche i mają niezbyt przyjemny smak.
Jak ugotować jajka?
Średniej wielkości jajka gotuję 7 minut od chwili zagotowania się wody razem z jajkami. Jajka wkładam do zimnej wody i dodaję szczyptę soli, wtedy jest mniejsze ryzyko popękania skorupek i lepiej się później obierają. Jajka po ugotowaniu od razu wyjąć z wrzątku i zalać zimną wodą, aby zatrzymał się proces gotowania.

Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym gotowa jest do jedzenia od razu po zrobieniu. Pastę z jajek najlepiej zjeść na świeżo po zrobieniu, gdyż później jest nieco mniej aromatyczna. Pasta świetnie sprawdza się jako farsz do jajek.
Pasta z jajek ze szczypiorkiem i kiszonym ogórkiem
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 7 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 161 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Składniki na pastę z jajek z ogórkiem kiszonym:

  • 5 jajek (M)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • mały pęczek szczypiorku lub cebula dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym?

  1. Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i wystudzić. Średniej wielkości jajka gotować 7 minut od chwili zagotowania się wody razem z jajkami. Jajka włożyć do zimnej wody, dodać szczyptę soli i powoli doprowadzić do wrzenia, wtedy jest mniejsze ryzyko popękania skorupek i jajka lepiej się później będą obierać.
  2.  Jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem lub drobno posiekać.
  3. Ogórki drobno posiekać, można nawet rozdrobnić blenderem. Jeśli ogórki mają grubą skórkę, to wcześniej je obrać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Szczypiorek drobno pokroić razem z cebulką, jeśli jest cebula dymka.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Pasta z jajek najlepiej smakuje od razu po zrobieniu ze świeżym pieczywem. Świetnie sprawdza się również do faszerowania jajek.

    Zobacz również: pasta z wędzonej makreli.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady