Sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie
Prosty i łatwy do przygotowania sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie. Sernik na zimno z pysznymi rodzynkami w czekoladzie. Umiarkowanie słodki sernik z masą kajmak i galaretkami. Sernik z masą krówkową świetnie sprawdzi się jako deser na święta, jak i na każdą inną okazję. Przepis na ciasto bez pieczenia, które bardzo szybko się robi.
Sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie jest jednym z łatwiejszych do zrobienia ciast na deser. Prosty skład i jeszcze prostszy sposób przygotowania tego ciasta bez pieczenia, zawsze decyduje o jego wyborze do zrobienia na deser. Nie tylko prostota wykonania, ale i rewelacyjny smak zachęca, aby zrobić właśnie taki sernik na zimno. Przepis na sernik bez pieczenia zawsze wychodzi i wszystkim smakuje, a do tego świetnie się kroi i przechowuje.
Jedyną trudność w przygotowaniu sernika z kajmakiem bez pieczenia widzę w dopilnowaniu, aby galaretka zbyt szybko nie stężała. Niech Was nie skusi rozrobienie obu galaretek w jednym naczyniu, gdyż wtedy trudno będzie, tak szybko wmieszać i wyłożyć masę na herbatnikach, zanim stężeje.
Przepis na sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie
Składniki na sernik z rodzynkami w czekoladzie bez pieczenia:
- 1000 g sera białego mielonego (u mnie z wiaderka)
- 400 g masy krówkowej kajmak
- 2 galaretki pomarańczowe (po 77 g każda)
- 50 g cukru pudru
- 50 g rodzynek
- 150 ml wódki
- 200 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao
- 100 ml śmietanki 30%
- 500 g herbatników kakaowych
Jak zrobić sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie?
- Rodzynki zalać wódką i pozostawić na 12 godzin, aby napęczniały. Po tym czasie rodzynki odcedzić z płynu. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, to rodzynki wystarczy moczyć w wodzie przez około 50 minut.
- Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każdą i wystudzić.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i masą krówkową, następnie podzielić na 2 równe części.
- Do jednej części wmiksować wystudzoną jedną, lekko tężejącą galaretkę.
- Masę od razu wyłożyć do formy wyłożonej herbatnikami i przykryć warstwą herbatników. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
- Do drugiej części masy serowej wmiksować drugą wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę.
- Masę wyłożyć na schłodzone ciasto, wyrównać i przykryć następną warstwą herbatników. Wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i delikatnie wymieszać z odsączonymi z płynu rodzynkami.
- Rodzynki pokryte czekoladą od razu rozłożyć równomiernie na wierzch sernika.
- Sernik wstawić do lodówki na około 6 godzin, aby zastygł.
Zobacz również: sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑