Sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie

/ 0

Prosty i łatwy do przygotowania sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie. Sernik na zimno z pysznymi rodzynkami w czekoladzie. Umiarkowanie słodki sernik z masą kajmak i galaretkami. Sernik z masą krówkową świetnie sprawdzi się jako deser na święta, jak i na każdą inną okazję. Przepis na ciasto bez pieczenia, które bardzo szybko się robi.

Sernik z kajmakiem i rodzynkami w czekoladzie bez pieczenia
Sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie jest jednym z łatwiejszych do zrobienia ciast na deser. Prosty skład i jeszcze prostszy sposób przygotowania tego ciasta bez pieczenia, zawsze decyduje o jego wyborze do zrobienia na deser. Nie tylko prostota wykonania, ale i rewelacyjny smak zachęca, aby zrobić właśnie taki sernik na zimno. Przepis na sernik bez pieczenia zawsze wychodzi i wszystkim smakuje, a do tego świetnie się kroi i przechowuje.

Jedyną trudność w przygotowaniu sernika z kajmakiem bez pieczenia widzę w dopilnowaniu, aby galaretka zbyt szybko nie stężała. Niech Was nie skusi rozrobienie obu galaretek w jednym naczyniu, gdyż wtedy trudno będzie, tak szybko wmieszać i wyłożyć masę na herbatnikach, zanim stężeje.
Sernik na zimno z czekoladą i rodzynkami
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 35 minut
Czas tężenia: 6 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 267 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie

Składniki na sernik z rodzynkami w czekoladzie bez pieczenia:

  • 1000 g sera białego mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 400 g masy krówkowej kajmak
  • 2 galaretki pomarańczowe (po 77 g każda)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 150 ml wódki
  • 200 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 500 g herbatników kakaowych
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sernik bez pieczenia z rodzynkami w czekoladzie?

  1. Rodzynki zalać wódką i pozostawić na 12 godzin, aby napęczniały. Po tym czasie rodzynki odcedzić z płynu. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, to rodzynki wystarczy moczyć w wodzie przez około 50 minut.
  2. Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każdą i wystudzić.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i masą krówkową, następnie podzielić na 2 równe części.
  4. Do jednej części wmiksować wystudzoną jedną, lekko tężejącą galaretkę.
  5. Masę od razu wyłożyć do formy wyłożonej herbatnikami i przykryć warstwą herbatników. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
  6. Do drugiej części masy serowej wmiksować drugą wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę.
  7. Masę wyłożyć na schłodzone ciasto, wyrównać i przykryć następną warstwą herbatników. Wstawić na około 10 minut do lodówki.
  8. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i delikatnie wymieszać z odsączonymi z płynu rodzynkami.
  9. Rodzynki pokryte czekoladą od razu rozłożyć równomiernie na wierzch sernika.
  10. Sernik wstawić do lodówki na około 6 godzin, aby zastygł.

    Zobacz również: sernik bez pieczenia z kajmakiem i galaretką z kawy.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady