Torcik kokosowy z ananasem i mascarpone
Torcik kokosowy z ananasem i mascarpone bez dodatku mąki pszennej. Ciasto kokosowe, które mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Mocno kokosowy torcik z kremem z mascarpone i ananasa. Delikatne i niezbyt słodkie ciasto z samych białek, idealnie sprawdzi się jako deser na święta i każdą inną okazję.
Torcik kokosowy z ananasem i mascarpone jest idealnym deserem dla osób, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten. Ciasto kokosowe jest zrobione z białek i wiórków kokosowych, dlatego jest bezglutenowe. Torcik kokosowy składa się z blatów kokosowych przełożonych pysznym kremem z mascarpone i ananasa. Ciasto z kremem, w którym jest idealne połączenie smaków kokosa i ananasa.
Ciasto bezglutenowe jest umiarkowanie słodkie. Po zjedzeniu nawet dużego kawałka ciasta z mascarpone nie ma uczucia ciężkości i z chęcią sięga się po więcej.
Ciasto z białek i wiórków kokosowych zazwyczaj robię z wcześniej zebranych i zamrożonych białek, które pozostały po zrobieniu ciasta kruchego, drożdżowego lub pączków. Białka oczywiście wcześniej rozmrażam w temperaturze pokojowej.
Przepis na torcik kokosowy z ananasem i mascarpone
Składniki na torcik kokosowy z ananasem i mascarpone:
Blat kokosowy z białek (składniki na jeden blat):
(Do ciasta upiec 2 jednakowe blaty kokosowe)
(Do ciasta upiec 2 jednakowe blaty kokosowe)
- 5 białek jaja kurzego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g wiórków kokosowych
Masa ananasowa z mascarpone: - 1 świeży ananas
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g serka mascarpone
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo: - 3 łyżki wiórków kokosowych do posypania
- papier do pieczenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić torcik kokosowy z ananasem i mascarpone?
- Białka ubić na sztywną i lśniącą pianę, dodając po łyżce cukier puder.
- Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Następnie do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (nie miksować).
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę kokosową.
- Blat kokosowy piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 160 stopni C przez około 18 minut, aż lekko się z wierzchu przyrumieni.
- Ciasto kokosowe po upieczeniu wyjąć razem z papierem z formy i wystudzić.
- W taki sam sposób zrobić drugi blat kokosowy.
- Blaty do smarowania przenosić na papierze i od razu obracać tak, aby papier był na górze, wtedy wierzch ciasta będzie równy i łatwo odklei się papier.
- Wystudzone blaty przełożyć połową masy ananasowej z mascarpone, a drugą połowę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać.
- Torcik kokosowy posypać wiórkami kokosowymi i udekorować cząstkami ananasa.
- Ciasto z kremem wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.
- Ananasa obrać, oczyścić z twardych pozostałości skórki i pokroić na małe cząstki.
- Do ananasa dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż ananas będzie miękki i powstały sok nieco odparuje. Ilość cukru dostosować do stopnia słodkości ananasa i swoich upodobań.
- Ananasa wystudzić i odłożyć kilka ładnych kawałków do dekoracji ciasta.
- Cząstki wystudzonego ananasa rozdrobnić blenderem, powstałego soku od razu nie dodawać.
- Serek mascarpone miksować, dodając rozdrobnionego ananasa i wiórki kokosowe. Jeśli krem jest zbyt gęsty, to dodać kilka łyżek soku.
Zobacz również: torcik kokosowy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑