Ciasto budyniowe bez pieczenia
Ciasto budyniowe bez pieczenia to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który ma prosty skład i znany smak. Jeśli lubisz smak budyniu, to kremowe ciasto budyniowiec również Ci posmakuje. Przepis na ciasto z budyniu jest szybki do zrobienia, a składniki są łatwo dostępne i często mamy je w kuchennych zapasach. Ciasto budyniowe z herbatnikami na biszkoptach o umiarkowanej słodyczy sprawdzi się jako deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
Ciasto budyniowe bez pieczenia z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie, dlatego osoby lubiące bardziej słodkie desery, powinny do budyniu dodać nieco więcej cukru. Ilość cukru należy również dostosować do stopnia słodkości posiadanych herbatników i biszkoptów.
Ciasto budyniowiec, jeśli chodzi o smak, można dostosować do swoich upodobań i wybrać smak budyniu, który najbardziej lubimy. Ciasto z budyniu jest dość łatwe do modyfikacji, i to zarówno, jeśli chodzi o smak użytych herbatników, jak i sposób ich ułożenia w formie. U mnie herbatniki były ustawione pionowo między podłużnymi biszkoptami (patrz zdjęcia poniżej), ale można nimi przełożyć budyń w sposób tradycyjny.
Budyniowiec bez pieczenia można zrobić w mniejszej formie, używając połowy składników podanych w przepisie. Do ciasta z budyniem najlepiej wykorzystać znany budyń, gdyż od niego zależy smak i konsystencja ciasta bez pieczenia. Ciasto z kremem budyniowym jest pyszne i szybkie do przygotowania.
Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia
Składniki na ciasto budyniowe bez pieczenia:
- 4 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
- 1600 ml mleka 3,2%
- 6 łyżek cukru
- 200 g masła 82%
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 250 g herbatników maślanych
Krem z mascarpone: - 250 g serka mascarpone
- 330 g śmietanki 30% (schłodzić)
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: - czekolada deserowa do dekoracji (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia?
- W 500 ml zimnego mleka rozmieszać budynie.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozmieszane budynie i ciągle mieszając gotować, aż budyń zacznie gęstnieć. Do mieszania warto użyć rózgi, wtedy masa będzie gładka i bez grudek.
- Ugotowany budyń zdjąć z palnika i ciągle mieszając, dodawać stopniowo pokrojone masło. Mieszać do czasu, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
- Biszkopty rozłożyć na dnie formy, a między nimi i przy ściankach formy pionowo poustawiać herbatniki.
- Między ustawione herbatniki wkładać i wyrównywać łyżką jeszcze gorący budyń. Rozłożony między herbatnikami budyń powinien wyglądać tak, jak na zdjęciu powyżej.
- Masą budyniową można również przekładać herbatniki w sposób tradycyjny, układając warstwy poziomo jedną na drugiej.
- Po wystudzeniu ciasto wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto pokryć kremem z mascarpone i ewentualnie posypać tartą czekoladą.
- Ciasto wstawić na około 12 godzin do lodówki, aby całkowicie zastygło.
- Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i miksować do czasu połączenia się składników.
- Podczas ubijania śmietanki pilnować, aby jej nie przebić, gdyż powstaną grudki. Lepiej miksować na średnich obrotach miksera.
Zobacz również: ciasto z krakersami bez pieczenia.
Proste i pyszne ciasto. Takie lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńCudo! Prawdziwe niebo dla zmysłów 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀 Ciasto proste, ale dobrze smakuje 🤗
UsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto wypróbować 😀
Usuń