Frittata z brokułami i pieczarkami
Najlepsza frittata z brokułami i pieczarkami na pożywne i zdrowe śniadanie, obiad lub kolację. Frittata to taki zapiekany omlet z warzywami i serem, który szybko się robi, jest smaczny i kolorowy. Danie smaczne i sycące, gdyż zawiera dużo białka, warzyw i ser. Przepis na frittatę powinna znać każda osoba, która dba o zdrowe odżywianie.
Frittata z brokułami i pieczarkami jest prostym daniem, ale powinna być zrobiona z dobrej jakości składników. Podstawowym składnikiem frittaty są jajka, które najlepiej, aby były od kur z wolnego wybiegu. Dużo smaku dodają także pieczarki portobello, które mają brązowy kolor, są mięsiste i bardziej aromatyczne niż tradycyjne pieczarki białe. Ważny jest również brokuł, gdyż im jest on młodszy, tym ma delikatniejszy smak i mniej włóknistą strukturę. Ser dodany do jajek wiąże składniki i nadaje im smak. Włoska frittata zazwyczaj zawiera parmezan, u mnie omlet zapiekany jest z serem cheddar.
Frittata to lekkie i pożywne danie, które odpowiednie jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Najlepiej smakuje na ciepło, ale może być także drugim śniadaniem po wystygnięciu.
Frittata z brokułami — przepis
Składniki na frittatę z brokułami:
- 500 g świeżego brokuła
- 250 g pieczarek portobello (brązowych)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 10 jajek
- 100 g sera cheddar lub parmezan
- 80 ml mleka lub śmietanki 30%
- 3/4 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić frittatę z brokułami?
- Brokuła oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na krótko do lekko osolonej gotującej się wody. Brokuła wyjąć z wody od razu, gdy woda ponownie się zagotuje.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i czosnek, przyprawić estragonem, tymiankiem, pieprzem, solą i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia się pieczarek.
- Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z wcześniej roztrzepanymi rózgą jajkami z mlekiem.
- Do głębokiej patelni lub formy włożyć podsmażone pieczarki i brokuły, zalać jajkami z serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
- Ilość dodanej soli dostosować do stopnia słoności użytego sera.
Zobacz również: jajecznica z brokułami.
Frittata z brokułami i pieczarkami wygląda niesamowicie smacznie i zdrowo! To idealne danie na każdą porę dnia - od pożywnego śniadania po lekką kolację. Twój przepis jest klarowny i prosto wykonasz, co sprawia, że nawet osoby niezbyt biegłe w kuchni mogą cieszyć się tym pysznym posiłkiem. Dzięki za podzielenie się tą inspiracją kulinarną!
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły i fritattę również ale jeszcze nigdy nie próbowałam w takiej formie. No nic przepis nie wydaje się trudny tak więc myślę, ze wiem co dzisiaj zrobię na kolacje.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna i bardzo pożywna frittata 💚💚💚
OdpowiedzUsuń