Frittata z brokułami i pieczarkami

/ 3

Najlepsza frittata z brokułami i pieczarkami na pożywne i zdrowe śniadanie, obiad lub kolację. Frittata to taki zapiekany omlet z warzywami i serem, który szybko się robi, jest smaczny i kolorowy. Danie smaczne i sycące, gdyż zawiera dużo białka, warzyw i ser. Przepis na frittatę powinna znać każda osoba, która dba o zdrowe odżywianie.

Frittata, omlet z brokułami i pieczarkami
Frittata z brokułami i pieczarkami jest prostym daniem, ale powinna być zrobiona z dobrej jakości składników. Podstawowym składnikiem frittaty są jajka, które najlepiej, aby były od kur z wolnego wybiegu. Dużo smaku dodają także pieczarki portobello, które mają brązowy kolor, są mięsiste i bardziej aromatyczne niż tradycyjne pieczarki białe. Ważny jest również brokuł, gdyż im jest on młodszy, tym ma delikatniejszy smak i mniej włóknistą strukturę. Ser dodany do jajek wiąże składniki i nadaje im smak. Włoska frittata zazwyczaj zawiera parmezan, u mnie omlet zapiekany jest z serem cheddar. 

Frittata to lekkie i pożywne danie, które odpowiednie jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Najlepiej smakuje na ciepło, ale może być także drugim śniadaniem po wystygnięciu.
Frittata z warzywami, czyli jajka zapiekane z brokułami i pieczarkami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 114 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska

Frittata z brokułami — przepis

Składniki na frittatę z brokułami:

  • 500 g świeżego brokuła
  • 250 g pieczarek portobello (brązowych)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 jajek
  • 100 g sera cheddar lub parmezan
  • 80 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 3/4 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić frittatę z brokułami?

  1. Brokuła oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić na krótko do lekko osolonej gotującej się wody. Brokuła wyjąć z wody od razu, gdy woda ponownie się zagotuje.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  3. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i czosnek, przyprawić estragonem, tymiankiem, pieprzem, solą i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia się pieczarek.
  4. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z wcześniej roztrzepanymi rózgą jajkami z mlekiem.
  5. Do głębokiej patelni lub formy włożyć podsmażone pieczarki i brokuły, zalać jajkami z serem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
  7. Ilość dodanej soli dostosować do stopnia słoności użytego sera.

    Zobacz również: jajecznica z brokułami.

Komentarze

  1. Frittata z brokułami i pieczarkami wygląda niesamowicie smacznie i zdrowo! To idealne danie na każdą porę dnia - od pożywnego śniadania po lekką kolację. Twój przepis jest klarowny i prosto wykonasz, co sprawia, że nawet osoby niezbyt biegłe w kuchni mogą cieszyć się tym pysznym posiłkiem. Dzięki za podzielenie się tą inspiracją kulinarną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brokuły i fritattę również ale jeszcze nigdy nie próbowałam w takiej formie. No nic przepis nie wydaje się trudny tak więc myślę, ze wiem co dzisiaj zrobię na kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna i bardzo pożywna frittata 💚💚💚

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady