Ciasto z orzechami i kremem budyniowym
Proste ciasto z orzechami i kremem budyniowym idealnie sprawdza się na co dzień i od święta. Ciasto z orzechami włoskimi to pyszne połączenie smak miodu, kakao, orzechów i delikatnego kremu budyniowego. Ciasto orzechowe świetnie smakuje i dobrze się przechowuje. Kakaowy orzechowiec to ciasto z kremem, które na pewno zachwyci swoim smakiem zarówno gości, jak i domowników.
Ciasto z orzechami i kemem budyniowym, tym razem jest w wersji kakaowej. Na święta zazwyczaj robię ciasto orzechowiec, które jest bez kakao i bardziej wyczuwa się w nim miód. Według mnie jest to najlepsze i łatwe do zrobienia kruche ciasto z orzechami. Ciasto orzechowe z kremem najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy placki kakaowe nieco skruszeją i smaki się połączą.
Ciasto kakaowe po wyjęciu z lodówki jest nieco twarde, ale w temperaturze pokojowej odzyskuje odpowiednią strukturę i smak. Placek z orzechami jest umiarkowanie słodki, chociaż orzechy włoskie są w karmelu. Ciasto będzie bardziej słodkie, jeśli zwiększy się ilość cukru podczas gotowania budyniu.
Przepis na ciasto z orzechami i kremem budyniowym
Składniki na ciasto z orzechami i kremem budyniowym:
Ciasto kakaowe:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao naturalnego
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 30 g miodu naturalnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa z orzechami: - 300 g orzechów włoskich
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 100 g cukru
- 30 g miodu naturalnego
Krem budyniowy do ciasta: - 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (razem 80 g)
- 100 g cukru
- 250 g masła 82% tłuszczu
Dodatkowo: - 200 g konfitury śliwkowej (niezbyt słodkiej)
- papier do pieczenia
Jak zrobić ciasto z orzechami i kremem budyniowym?
Ciasto kakaowe:
- Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i sodą, dodać masło i posiekać je nożem. Następnie dodać jajka, miód i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać do czasu, aż składniki się połączą i ciasto da się wałkować.
- Ciasto kakaowe podzielić na pół i każdą część rozwałkować na papierze, wcześniej zaznaczając na nim kształt dna formy do pieczenia. Wałkowanie na papierze pomoże łatwiej przenieść ciasto do formy. Ciasto po włożeniu do formy nakłuć równomiernie widelcem.
- Każdy kawałek rozwałkować w ten sam sposób, ale na jednym przed wstawieniem do piekarnika równomiernie rozłożyć masę z orzechów włoskich.
- Obie części ciasta piec oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przełożyć kremem budyniowym, układając placek z orzechami na wierzchu.
- Ciasto z orzechami i krem wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Masło roztopić z cukrem i miodem tak, aby nie było kryształków cukru.
- Dodać orzechy włoskie i na małej mocy palnika gotować ciągle mieszając do czasu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy. Pilnować gotowania, gdyż masło z cukrem i miodem dość szybko się karmelizuje i masa staje się bardzo twarda.
- Ciepłą masę z orzechami rozłożyć równomiernie na rozwałkowany kawałek ciasta i zapiec.
- W 200 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować, dodając cukier.
- Gotujące się mleko zdjąć z palnika, wlać rozmieszany budyń i dokładnie wymieszać.
- Następnie gotować na małej mocy palnika do czasu, aż budyń zacznie gęstnieć. Ciągle mieszać, aby się nie przypalił i nie było w nim grudek.
- Ugotowany budyń dokładnie wystudzić.
- Masło starannie utrzeć, pod koniec, dodając po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do czasu, aż powstanie jednolity krem.
- Kremem przełożyć ciasto z orzechami.
Zobacz również: ciasto orzechowiec.
Cudowne ciasto! Wygląda pysznie 😍
OdpowiedzUsuń