Frittata ze szparagami
Frittata ze szparagami to prosty przepis na pyszne śniadanie, obiad lub pożywną i lekką kolację. Frittata to taki zapiekany w piekarniku omletu z serem, ale z dodatkiem warzyw i pieczarek. Omlet warzywny jest tym razem ze szparagami, na które jest obecnie sezon. Frittata w takiej formie jest bardzo smaczna, na długo zapewnia sytość, a do tego szybko się ją przygotowuje.
Frittata ze szparagami będzie miała odpowiedni smak, jeśli do jej przygotowania użyjemy dobrej jakości składników. Jajka kurze najlepiej od kur z wolnego wybiegu, a szparagi młode, gdyż są smaczniejsze. Włoska frittata to można, zamiast zwykłych pieczarek użyć pieczarek brązowych (portobello), które są mniej wodniste i mają więcej smaku. Jeśli wysoka jakość i włoski smak, to powinien być ser parmezan, chociaż dobry ser cheddar również się sprawdza.
W sezonie omlet zapiekany robię dość często, wykorzystując dostępne świeże warzywa. Zależy, jakie dodam warzywa, frittata ma zawsze nieco inny smak i nigdy się nie nudzi. Danie pożywne, sycące, lekkie i smaczne.
Frittata ze szparagami — przepis
Składniki na frittatę ze szparagami:
- 400 g świeżych szparagów
- 250 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g sera cheddar lub parmezan
- 10 jajek
- 70 ml mleka
- 1 łyżeczka estragonu
- 3/4 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 4 łyżki oliwy do smażenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić frittatę ze szparagami?
- Zielone szparagi mają około 4 cm od dołu zdrewniałej łodygi, którą trzeba odłamać przed gotowaniem.
- W wąskim garnku zagotować tyle wody, aby czubki wstawionych do niej szparagów wystawały około 3 cm ponad powierzchnię. Wodę przed zagotowaniem lekko posolić. Szparagi wstawić do gotującej się wody i wyjąć z wody, gdy woda ponownie się zagotuje. Szparagi przed wstawieniem do wody, można lekko związać bawełnianym sznurkiem.
- Szparagi po wyjęciu z garnka pokroić na kawałki o długości 3 - 4 cm.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć z dodatkiem estragonu, bazylii, pieprzu i szczypty soli do czasu, aż pieczarki się przyrumienią.
- Podsmażone pieczarki z cebulą, przełożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać.
- Na patelni krótko podsmażyć paprykę pokrojoną w cienkie słupki o długości około 1 cm, po czym dodać do pieczarek.
- Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać z tartym serem i zalać nimi pieczarki.
- Następnie rozłożyć równomiernie pokrojone szparagi, a między nimi przekrojone na pół pomidorki. Pomidorki układać na wierzchu przekrojeniem do góry, aby sok z pomidorków nie moczył frittaty.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 30 minut, aż frittata delikatnie zacznie się przyrumieniać.
Zobacz również: frittata z brokułami i pieczarkami.
Ale cudowne danie! Brzmi i wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń