Kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej
Kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej to forma szybkiego bigosu, który ma prosty skład i niezbyt wymagający proces przygotowania. Duszona kapusta z mięsem jest daniem jednogarnkowym, do zrobienia na kilka dni. Taki lekki bigos świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale podgrzany również dobrze smakuje.
Duszona kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej jest smacznym i pożywnym daniem na obiad. Lekki bigos z białej kapusty zamknięty w słoiku sprawdzi się również jako posiłek do zabrania w drogę. Kapusta duszona nie jest tłusta i świetnie smakuje nawet bez podgrzewania.
Biała kapusta duszona z mięsem z łopatki jest niezbyt kaloryczna, ale tylko wtedy, gdy użyta łopatka jest chuda. Przepis na duszoną kapustę można rozbudować i dodać do niej koncentratu pomidorowego lub pomidorów. Kapusta z łopatką ma prosty skład i nie zawiera żadnej zasmażki, która ją nie tylko zagęszcza, ale i dodaje kalorii.
Gotując kapustę, należy pamiętać o dodaniu do niej kminku, który neutralizuje procesy gazotwórcze w jelitach po zjedzeniu kapusty.
Przepis na kapustę z mięsem z łopatki wieprzowej
Składniki na kapustę z mięsem z łopatki wieprzowej:
- 1800 g kapusty białej (1 główka)
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 - 2 łyżki octu jabłkowego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kapustę z mięsem z łopatki wieprzowej?
- Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki, następnie krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Podsmażone mięso włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak, aby woda pokrywała mięso i gotować pod przykryciem na niezbyt dużej mocy palnika około 20 minut.
- W międzyczasie obrać cebule i czosnek, drobno pokroić i zeszklić na oleju, po czym dodać do gotującego się mięsa.
- Do mięsa dodać również obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę.
- Kapustę drobno poszatkować i dodawać partiami do mięsa.
- Do kapusty dodać kminek, pieprz i sól do smaku.
- Pod koniec gotowania, gdy mięso i kapusta będą ugotowane, dodać drobno pokrojoną paprykę i doprawić do smaku octem jabłkowym.
- Na koniec doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.
- Świeża kapusta może w sobie zawierać mniej lub więcej wody, dlatego czasami trzeba nieco dłużej kapustę gotować bez przykrycia, aby płyn nieco odparował lub dodać nieco wrzątku, gdy płynu jest zbyt mało.
- Kapusta z mięsem z łopatki wieprzowej dobrze smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem.
Zobacz również: kapusta duszona z szynką.
Bardzo smaczna alternatywa dla bigosu :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, trzeba korzystać ze świeżych produktów, dopóki mamy na nie sezon :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na danie. I gratuluję strony - pięknie odświeżona. Super!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 😀
Usuń