Kartacze z mięsem, jak zrobić?
Kartacze z mięsem, czyli nieco większe pyzy zrobione z surowych i gotowanych ziemniaków oraz farszu z mięsa. Pyzy o podłużnym lub okrągłym kształcie znane prawie wszystkim, chociaż w różnych rejonach kraju mogą być inaczej nazywane (kartacze, cepeliny, pyzy). Smaczne i sycące danie na obiad, szczególnie dla osób potrzebujących dużo energii.
Przepis na kartacze może występować również pod nazwą cepeliny lub pyzy. Kartacze mogą różnić się nie tylko nazwą i kształtem, ale i kolorem oraz nieco smakiem. Kartacze zawierające więcej surowych ziemniaków w stosunku do gotowanych, będą miały kolor szary, ale nieco ciemniejszy od tych z przewagą ziemniaków gotowanych. Pierwsze będą miały wyraźniejszy smak ziemniaków, drugie zaś będą delikatniejsze.
Kartacze z mięsem wymagają odpowiednich ziemniaków, które są mączyste i zawierają dużo skrobi. Surowy ziemniak po przekrojeniu i potarciu jednej części o drugą, powinien być wilgotny i się lepić. Dlatego ziemniaki z małą zawartością skrobi po starkowaniu, aby można było z nich robić kartacze, będą wymagały dodania mąki ziemniaczanej. Młode ziemniaki nie nadają się do robienia masy do kartaczy, gdyż zawierają zbyt dużo wody.
Mięso na farsz do kartaczy powinno zawierać nieco tłuszczu, aby farsz po ugotowaniu był soczysty i nie był twardy. Podczas wyrabiania mięsa na farsz nie zapomnieć o wodzie, gdyż ona również dodaje wilgoci i zmiękcza mięso.
Sposób podania kartaczy według uznania, można z samą podsmażoną cebulą lub z cebulą i podsmażonymi skwarkami z boczku albo słoniny.
Przepis na kartacze z mięsem
Składniki na kartacze z mięsem:
- 1000 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- 1500 g surowych ziemniaków (obranych)
- 2 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz do kartaczy:
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki ugotowanych i potłuczonych ziemniaków (opcjonalnie)
Dodatkowo: - 2 cebule
- olej do smażenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kartacze z mięsem?
- Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków i dokładnie wystudzić. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.
- Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć na gęstym sitku lub za pomocą gazy. Płyn odciskać do naczynia, które odstawić na około 10 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
- Do surowych ziemniaków dodać ugotowane i wystudzone ziemniaki, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić masę dłonią. Masa powinna być gęsta i pozwalać na łatwe formowanie kartaczy z farszem. Gęstość i lepkość masy zależy od rodzaju i mączystości ziemniaków, mniej mączyste mogą wymagać dodanie nieco więcej mąki ziemniaczanej.
- Z masy ziemniaczanej formować placki o grubości około 0,5 cm i wielkości dłoni. Wkładać do środka po łyżce farszu i dokładnie zlepiać, formując kształt kartacza.
- Przed zrobieniem wszystkich kartaczy, najlepiej przeprowadzić test gotowania na jednym. Jeśli kartacz będzie się rozpadać, to ziemniaki zawierały mało skrobi i trzeba dodać więcej mąki ziemniaczanej.
- Kartacze gotować w osolonej wodzie na średniej mocy palnika około 10 - 15 minut, licząc od czasu wypłynięcia. Kartacze wkładać do gotującej się wody po jednym tak, aby woda cały czas powoli się gotowała. Woda powinna gotować się delikatnie, aby kartacze się ugotowały i zachowały swój kształt.
- Kartacze podawać z podsmażoną cebulą lub jeśli ktoś woli ze skwarkami.
Farsz do kartaczy:
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i dokładnie wyrobić z mięsem mielonym i pozostałymi składnikami.
- Do farszu można dodać 2 łyżki ugotowanych i potłuczonych ziemniaków, wtedy farsz będzie bardziej przylegał do ścianek masy ziemniaczanej. Nie jet to konieczne, ale polecam w przypadku, jeśli mięso nie jest tłuste.
Zobacz również: kartacze
Jak ja dawno takich nie jadłam :) To jedno z dań mojego dzieciństwa! Muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaku,aż poczułam ten zapach:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!