Indyk pieczony z warzywami w pomidorach
Indyk pieczony z warzywami w pomidorach jest pożywnym i łatwym do przygotowania daniem na zdrowy obiad. Jednogarnkowe danie, które latem świetnie sprawdza się na szybki obiad. Można powiedzieć, że jest to leczo z piekarnika z papryką, cukinią i bakłażanem. Sezonowe warzywa uzupełnione o porcję dobrze przyswajalnego białka, którą zawiera pierś z indyka. Prosty przepis na zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne danie.
Indyk pieczony z warzywami jest jednym z częściej przygotowywanych dań na zdrowy obiad w moim domu. Szczególnie latem unikamy długiego stania w kuchni przy garnkach. Czynnością, której trzeba poświęcić nieco czasu, jest pokrojenie składników. Pozostałą pracę wykona za nas już piekarnik. Indyk z warzywami w pomidorach pieczony w piekarniku nie wymaga od nas tyle uwagi, gdybyśmy dusili go w garnku.
Pierś indyka w pomidorach z warzywami świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak i podgrzana na dzień następny. Danie zawiera dużo cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów, które znajdują się w warzywach i mięsie z indyka. Zdrowe połączenie składników odpowiednie będzie zarówno dla dzieci, jak i osób będących na diecie.
Przepis na indyka pieczonego z warzywami w pomidorach
Składniki na indyka z warzywami w pomidorach:
- 1 kg piersi z indyka
- 2 młode cukinie
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 łyżeczki soli
- 750 ml passaty pomidorowej lub dobrego przecieru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oliwy
Opis krok po kroku:
Jak zrobić indyka pieczonego z warzywami w pomidorach?
- Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Następnie plastry opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę. Ze starszego bakłażana wcześniej najlepiej łyżką wydłubać miękki miąższ z pestkami. Młodego bakłażana kroić w całości.
- Cukinie pokroić w kostkę, jeśli mają w środku duże pestki, to wydłubać je razem z miękkim miąższem.
- Pierś z indyka pokroić w poprzek włókien na kawałki o wymiarach 2 cm x 2 cm. Krótko obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Cebule obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na dnie brytfanki rozłożyć mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać cebulę, czosnek i wszystko wymieszać i wyrównać.
- Na kawałkach indyka rozłożyć na przemian cukinię i bakłażana, oprószyć delikatnie bazylią i oregano oraz posypać pietruszką.
- Na wierzchu rozłożyć równomiernie pokrojoną paprykę, oprószyć delikatnie solą.
- Wszystko zalać passatą pomidorową i skropić oliwą.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 50 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze około 10 minut. Młode warzywa mogą potrzebować nieco mniej czasu.
- Po upieczeniu wszystko wymieszać i chwilę odczekać, aby zatrzymało się pieczenie.
Zobacz również: leczo z papryki z pieczarkami.
Pyszne i pożywne danie 🧡🧡
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuń