Indyk pieczony z warzywami w pomidorach

/ 2

Indyk pieczony z warzywami w pomidorach jest pożywnym i łatwym do przygotowania daniem na zdrowy obiad. Jednogarnkowe danie, które latem świetnie sprawdza się na szybki obiad. Można powiedzieć, że jest to leczo z piekarnika z papryką, cukinią i bakłażanem. Sezonowe warzywa uzupełnione o porcję dobrze przyswajalnego białka, którą zawiera pierś z indyka. Prosty przepis na zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne danie.

Pierś z indyka pieczona z cukinią, bakłażanem i papryką w pomidorach
Indyk pieczony z warzywami jest jednym z częściej przygotowywanych dań na zdrowy obiad w moim domu. Szczególnie latem unikamy długiego stania w kuchni przy garnkach. Czynnością, której trzeba poświęcić nieco czasu, jest pokrojenie składników. Pozostałą pracę wykona za nas już piekarnik. Indyk z warzywami w pomidorach pieczony w piekarniku nie wymaga od nas tyle uwagi, gdybyśmy dusili go w garnku.

Pierś indyka w pomidorach z warzywami świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak i podgrzana na dzień następny. Danie zawiera dużo cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów, które znajdują się w warzywach i mięsie z indyka. Zdrowe połączenie składników odpowiednie będzie zarówno dla dzieci, jak i osób będących na diecie.
Indyk z warzywami pieczony w pomidorach
Liczba porcji: 7
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 142 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na indyka pieczonego z warzywami w pomidorach

Składniki na indyka z warzywami w pomidorach:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżeczki soli
  • 750 ml passaty pomidorowej lub dobrego przecieru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oliwy
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić indyka pieczonego z warzywami w pomidorach?

  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i odstawić na około 15 minut. Następnie plastry opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę. Ze starszego bakłażana wcześniej najlepiej łyżką wydłubać miękki miąższ z pestkami. Młodego bakłażana kroić w całości.
  2. Cukinie pokroić w kostkę, jeśli mają w środku duże pestki, to wydłubać je razem z miękkim miąższem.
  3. Pierś z indyka pokroić w poprzek włókien na kawałki o wymiarach 2 cm x 2 cm. Krótko obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  4. Cebule obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  6. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
  7. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  8. Na dnie brytfanki rozłożyć mięso, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać cebulę, czosnek i wszystko wymieszać i wyrównać.
  9. Na kawałkach indyka rozłożyć na przemian cukinię i bakłażana, oprószyć delikatnie bazylią i oregano oraz posypać pietruszką.
  10. Na wierzchu rozłożyć równomiernie pokrojoną paprykę, oprószyć delikatnie solą.
  11. Wszystko zalać passatą pomidorową i skropić oliwą.
  12. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 50 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze około 10 minut. Młode warzywa mogą potrzebować nieco mniej czasu.
  13. Po upieczeniu wszystko wymieszać i chwilę odczekać, aby zatrzymało się pieczenie.

    Zobacz również: leczo z papryki z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady