Sałatka z pieczonego schabu i ogórków
Sałatka z pieczonego schabu i ogórków na pyszne drugie śniadanie lub do zabrania na lunch do pracy. Pożywne i lekkie danie, które sprawdzi się nawet w menu osób będących na diecie. Prosty, smaczny i orzeźwiający posiłek, idealny na lato.
Sałatka z pieczonego schabu i ogórków pomimo prostego składu smakuje wybornie. Domowy pieczony schab w połączeniu z soczystymi świeżymi i kiszonymi ogórkami to pyszna sałatka, która świetnie zaspokaja głód, ale nie obciąża organizmu. Sałatka ze schabu jest lekka i idealna na lato.
Sałatka z ogórków i schabu będzie dobrze smakowała, jeśli użyjemy dobrej jakości składników. Najlepsze są ogórki gruntowe, schab pieczony w domu, a ketchup z dobrym i krótkim składem. Ogórki kiszone na początku lata mogą być użyte małosolne, wtedy sałatka będzie miała łagodniejszy smak. Przed dodaniem ogórków kiszonych do sałatki, najlepiej sprawdzić intensywność ich ukiszenia. Mocno ukiszonych ogórków na pewno do sałatki trzeba dodać nieco mniej.
Przepis na sałatkę z pieczonego schabu i ogórków
Składniki na sałatkę ze schabu i ogórków:
- 300 g pieczonego schabu
- 350 g ogórków świeżych (2 szt.)
- 100 g ogórków kiszonych (1 szt.)
- 15 g ketchupu pikantnego (1 łyżka)
- 20 g jogurtu greckiego (1 łyżka)
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić sałatkę z pieczonego schabu i ogórków?
- Schab pokroić najpierw w plastry, a następnie w cienkie słupki/paski.
- Świeże ogórki pokroić w słupki o podobnej wielkości co schab, jeśli mają grubą skórkę to wcześniej obrać.
- Tak samo postąpić z ogórkami kiszonymi.
- Ketchup wymieszać z jogurtem i dodać do pokrojonego schabu i ogórków.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Zobacz również: schab z imbirem i kalarepą.
Fajna sałatka z użyciem schabu, który zalega w lodówce :)
OdpowiedzUsuń