Schab z imbirem i kalarepą - szybki obiad
Przepis na schab z imbirem i kalarepą na szybki obiad, który przygotowany jest z wykorzystaniem techniki stir fry. Metoda szybkiego smażenia podczas ciągłego mieszania składników, bardzo często jest stosowana w krajach azjatyckich. Schab z kalarepą jest nieco mniej pikantny niż znane dania azjatyckie, ale imbir i pieprz zdecydowanie wzmacnia i poprawia smak tej potrawy. Lekkie i pożywne danie na obiad.
Schab z imbirem i kalarepą na szybki obiad przygotowany metodą stir fry. Stir fry to wykorzystywana szczególnie w Azji technika szybkiego smażenia polegająca na ciągłym mieszaniu składników, aby zachowały swój smak i wygląd. Do smażenia w ten sposób najlepiej sprawdza się wok, gdyż pozwala na łatwe podrzucanie i przesuwanie składników, aby równomiernie się smażyły. Smażenie stir fry stosowane jest zazwyczaj do szybkiego przygotowania posiłku na stoisku ulicznym i zawiera w swoim składzie oprócz mięsa dużo warzyw.
Pomysł na schab z kalarepą i imbirem powstał po obejrzeniu programu znanego dziennikarza i podróżnika, który odwiedził tym razem Kambodżę. Przygotował on wieprzowinę z imbirem po kambodżańsku. Proste danie powstało z kilka składników: schab wieprzowy, świeży imbir, czosnek, zielona fasolka i papryczka chili, a z przypraw tylko biały pieprz.
Mój przepis na schab z imbirem jest w wersji mniej pikantnej i z wykorzystaniem dostępnych akurat składników. Nie miałam zielonej fasolki, ale była w kuchni kalarepa, która rewelacyjnie pasuje do imbiru. Kalarepa sprawiła, że danie stało się bardzo soczyste, a smak zrównoważony, bez dominacji żadnego ze składników. Najwięcej czasu podczas przygotowania tego dania na obiad, zajmuje samo krojenie składników.
Przepis na schab z imbirem i kalarepą
Składniki na schab z imbirem i kalarepą:
- 500 g schabu wieprzowego
- 340 g kalarepy (2 sztuki)
- 100 g świeżego imbiru
- 100 g marchewki (2 sztuki)
- 20 g czosnku (4 ząbki)
- 1/2 papryczki chili
- 60 g oleju rzepakowego (4 łyżki)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić schab z imbirem i kalarepą?
- Schab wieprzowy pokroić najpierw w plastry, a następnie w cienkie paseczki.
- Korzeń imbiru oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić w bardzo cienkie paseczki.
- Kalarepę obrać ze skóry tak, aby niepozostały na niej twarde nitki znajdujące się w skórce. Pokroić kalarepę w klastry, po czym w równe i cienkie paseczki.
- Marchew obrać i również pokroić w cienkie paski.
- Wszystkie warzywa starać się pokroić na paseczki o podobnej grubości, aby w tym samym czasie się usmażyły i zachowały swoją chrupkość.
- Papryczkę chili bardzo drobno posiekać.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Ważne! Dodawane do woka składniki ciągle mieszać i przesuwać ze środka woka na brzegi, aby równomiernie się smażyły.
- W woku dobrze rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i cukier, ciągle mieszać.
- Nie przerywać mieszania ani na chwilę, a gdy cukier zacznie się karmelizować, dodawać partiami pokrojony schab. Mięso posolić i dodać chili oraz pieprz.
- Do schabu dodać imbir, następnie marchew i kalarepę. Nowe składniki zawsze wrzucać na środek, po przesunięciu wcześniej dodanych składników na boki.
- Smażyć jak najkrócej, gdyż długie smażenie wysuszy mięso i warzywa stracą chrupkość.
- Pikantność dania dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowana.
- Schab z imbirem i kalarepą podawać najlepiej z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Zobacz również: kurczak imbirowy z ryżem.
Pyszne i pożywne połączenie 🧡🧡
OdpowiedzUsuń