Schab z imbirem i kalarepą - szybki obiad

/ 1

Przepis na schab z imbirem i kalarepą na szybki obiad, który przygotowany jest z wykorzystaniem techniki stir fry. Metoda szybkiego smażenia podczas ciągłego mieszania składników, bardzo często jest stosowana w krajach azjatyckich. Schab z kalarepą jest nieco mniej pikantny niż znane dania azjatyckie, ale imbir i pieprz zdecydowanie wzmacnia i poprawia smak tej potrawy. Lekkie i pożywne danie na obiad.

Mięso smażone metodą stir fry z imbirem i kalarepą
Schab z imbirem i kalarepą na szybki obiad przygotowany metodą stir fry. Stir fry to wykorzystywana szczególnie w Azji technika szybkiego smażenia polegająca na ciągłym mieszaniu składników, aby zachowały swój smak i wygląd. Do smażenia w ten sposób najlepiej sprawdza się wok, gdyż pozwala na łatwe podrzucanie i przesuwanie składników, aby równomiernie się smażyły. Smażenie stir fry stosowane jest zazwyczaj do szybkiego przygotowania posiłku na stoisku ulicznym i zawiera w swoim składzie oprócz mięsa dużo warzyw.

Pomysł na schab z kalarepą i imbirem powstał po obejrzeniu programu znanego dziennikarza i podróżnika, który odwiedził tym razem Kambodżę. Przygotował on wieprzowinę z imbirem po kambodżańsku. Proste danie powstało z kilka składników: schab wieprzowy, świeży imbir, czosnek, zielona fasolka i papryczka chili, a z przypraw tylko biały pieprz.

Mój przepis na schab z imbirem jest w wersji mniej pikantnej i z wykorzystaniem dostępnych akurat składników. Nie miałam zielonej fasolki, ale była w kuchni kalarepa, która rewelacyjnie pasuje do imbiru. Kalarepa sprawiła, że danie stało się bardzo soczyste, a smak zrównoważony, bez dominacji żadnego ze składników. Najwięcej czasu podczas przygotowania tego dania na obiad, zajmuje samo krojenie składników.
Pokrojony w paseczki schab z imbirem i kalarepą szybko smażony
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 122 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na schab z imbirem i kalarepą

Składniki na schab z imbirem i kalarepą:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 340 g kalarepy (2 sztuki)
  • 100 g świeżego imbiru
  • 100 g marchewki (2 sztuki)
  • 20 g czosnku (4 ząbki)
  • 1/2 papryczki chili
  • 60 g oleju rzepakowego (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Opis krok po kroku:

Jak zrobić schab z imbirem i kalarepą?

  1. Schab wieprzowy pokroić najpierw w plastry, a następnie w cienkie paseczki.
  2. Korzeń imbiru oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić w bardzo cienkie paseczki.
  3. Kalarepę obrać ze skóry tak, aby niepozostały na niej twarde nitki znajdujące się w skórce. Pokroić kalarepę w klastry, po czym w równe i cienkie paseczki.
  4. Marchew obrać i również pokroić w cienkie paski.
  5. Wszystkie warzywa starać się pokroić na paseczki o podobnej grubości, aby w tym samym czasie się usmażyły i zachowały swoją chrupkość. 
  6. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać.
  7. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  8. Ważne! Dodawane do woka składniki ciągle mieszać i przesuwać ze środka woka na brzegi, aby równomiernie się smażyły.
  9. W woku dobrze rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i cukier, ciągle mieszać.
  10. Nie przerywać mieszania ani na chwilę, a gdy cukier zacznie się karmelizować, dodawać partiami pokrojony schab. Mięso posolić i dodać chili oraz pieprz.
  11. Do schabu dodać imbir, następnie marchew i kalarepę. Nowe składniki zawsze wrzucać na środek, po przesunięciu wcześniej dodanych składników na boki.
  12. Smażyć jak najkrócej, gdyż długie smażenie wysuszy mięso i warzywa stracą chrupkość.
  13. Pikantność dania dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowana.
  14. Schab z imbirem i kalarepą podawać najlepiej z ugotowanym ryżem lub makaronem.

    Zobacz również: kurczak imbirowy z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady