Sernik z borówkami bez pieczenia
Przepis na sernik z borówkami bez pieczenia jest bardzo łatwy do wykonania. Sernik bez pieczenia ma prosty skład i za sprawą borówek orzeźwiający smak. Sernik na zimno o umiarkowanej słodyczy to idealny deser na lato. Sernik z borówkami i galaretkami nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda.
Sernik z borówkami bez pieczenia, jeśli pominąć czas jego tężenie, to szybkie ciasto na deser. Sernik bez pieczenia z galaretkami sprawdza się szczególnie latem i uwielbiają go zwłaszcza dzieci. Sernik na zimno z borówkami będzie delikatniejszy, jeśli wykorzystamy ser z wiaderka. Ser z wiaderka zazwyczaj jest mocno mielony, dlatego sernik z sera z wiaderka jest delikatniejszy.
Sernik bez pieczenia z borówkami i galaretką polany jest lekką polewą z mleka i czekolady, która łączy i uzupełnia wszystkie smaki. Przygotowanie sernika jest proste, ale potrzebna jest cierpliwość podczas oczekiwania na jego zastygnięcie. Sernik z borówkami bez pieczenia dobrze się kroi, co jest na pewno jego zaletą.
Przepis na sernik z borówkami bez pieczenia
Składniki na sernik z borówkami bez pieczenia:
- 1 kg sera białego twarogowego mielonego
- 2 galaretki cytrynowe (każda po 71 g)
- 2 galaretki owoce leśne (każda po 71 g)
- 1 szklanka cukru pudru (120 g)
- 100 g herbatników kakaowych
- 250 g borówki amerykańskiej
Polewa do sernika: - 150 g czekolady z co najmniej 50% kakao
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
Opis krok po kroku:
Jak zrobić sernik z borówkami bez pieczenia?
- Każdą z galaretek cytrynowych rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wystudzić. Galaretki rozpuszczać w oddzielnych naczyniach, zachowując odstęp w rozpuszczaniu około 15 minut. Galaretki nie mogą w tym samym czasie zacząć tężeć.
- Borówki umyć i osuszyć.
- Galaretki z owoców leśnych rozpuścić razem w 750 ml wrzącej wody i wystudzić.
- Spód formy wyłożyć herbatnikami.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i podzielić na 2 równe części.
- Jedną części sera wymieszać z wystudzoną i lekko tężącą galaretką cytrynową. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na około 7 minut. Ser wykładać na herbatniki, gdy zaczyna nieco gęstnieć. Wylanie zbyt rzadkiej masy może spowodować wypłynięcie herbatników.
- Na całą powierzchnię lekko zastygniętej masy z sera wylać łyżką nieco wystudzonej galaretki z owoców leśnych i rozłożyć równomiernie borówki. Formę wstawić na 5 minut do lodówki.
- Borówki zalać pozostałą galaretką, która powinna już lekko tężeć, tzn. oklejać łyżkę. Formę wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.
- Drugą część sera wymieszać z galaretką cytrynową i równomiernie rozłożyć na galaretce z borówkami. Wstawić na około 7 minut do lodówki.
- Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
- Mleko podgrzać i rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę (nie gotować!).
- Do gorącego mleka z czekoladą dodać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Po dodaniu żelatyny mleka już nie podgrzewać i nie gotować.
- Wystudzoną, ale jeszcze płynną polewą polać sernik z borówkami i wstawić do lodówki na około 5 godzin.
Zobacz również: sernik bez pieczenia z borówkami.
Mniam :) ciasto idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńLatem smakuje najlepiej 😀
Usuń