Sernik z borówkami bez pieczenia

/ 2

Przepis na sernik z borówkami bez pieczenia jest bardzo łatwy do wykonania. Sernik bez pieczenia ma prosty skład i za sprawą borówek orzeźwiający smak. Sernik na zimno o umiarkowanej słodyczy to idealny deser na lato. Sernik z borówkami i galaretkami nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda.

Ciasto sernik na zimno z borówkami i galaretką
Sernik z borówkami bez pieczenia, jeśli pominąć czas jego tężenie, to szybkie ciasto na deser. Sernik bez pieczenia z galaretkami sprawdza się szczególnie latem i uwielbiają go zwłaszcza dzieci. Sernik na zimno z borówkami będzie delikatniejszy, jeśli wykorzystamy ser z wiaderka. Ser z wiaderka zazwyczaj jest mocno mielony, dlatego sernik z sera z wiaderka jest delikatniejszy.

Sernik bez pieczenia z borówkami i galaretką polany jest lekką polewą z mleka i czekolady, która łączy i uzupełnia wszystkie smaki. Przygotowanie sernika jest proste, ale potrzebna jest cierpliwość podczas oczekiwania na jego zastygnięcie. Sernik z borówkami bez pieczenia dobrze się kroi, co jest na pewno jego zaletą. 
Sernik z galaretką i owocami bez pieczenia
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 45 minut
Czas chłodzenia: 5 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 149 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na sernik z borówkami bez pieczenia

Składniki na sernik z borówkami bez pieczenia:

  • 1 kg sera białego twarogowego mielonego
  • 2 galaretki cytrynowe (każda po 71 g)
  • 2 galaretki owoce leśne (każda po 71 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (120 g)
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 250 g borówki amerykańskiej
    Polewa do sernika:
  • 150 g czekolady z co najmniej 50% kakao
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sernik z borówkami bez pieczenia?

  1. Każdą z galaretek cytrynowych rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wystudzić. Galaretki rozpuszczać w oddzielnych naczyniach, zachowując odstęp w rozpuszczaniu około 15 minut. Galaretki nie mogą w tym samym czasie zacząć tężeć.
  2. Borówki umyć i osuszyć.
  3. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić razem w 750 ml wrzącej wody i wystudzić.
  4. Spód formy wyłożyć herbatnikami.
  5. Ser zmiksować z cukrem pudrem i podzielić na 2 równe części.
  6. Jedną części sera wymieszać z wystudzoną i lekko tężącą galaretką cytrynową. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na około 7 minut. Ser wykładać na herbatniki, gdy zaczyna nieco gęstnieć. Wylanie zbyt rzadkiej masy może spowodować wypłynięcie herbatników.
  7. Na całą powierzchnię lekko zastygniętej masy z sera wylać łyżką nieco wystudzonej galaretki z owoców leśnych i rozłożyć równomiernie borówki. Formę wstawić na 5 minut do lodówki.
  8. Borówki zalać pozostałą galaretką, która powinna już lekko tężeć, tzn. oklejać łyżkę. Formę wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.
  9. Drugą część sera wymieszać z galaretką cytrynową i równomiernie rozłożyć na galaretce z borówkami. Wstawić na około 7 minut do lodówki.
  10. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
  11. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim pokruszoną czekoladę (nie gotować!).
  12. Do gorącego mleka z czekoladą dodać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Po dodaniu żelatyny mleka już nie podgrzewać i nie gotować.
  13. Wystudzoną, ale jeszcze płynną polewą polać sernik z borówkami i wstawić do lodówki na około 5 godzin.

    Zobacz również: sernik bez pieczenia z borówkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady