Kawa w kuchni - przepisy z wykorzystaniem kawy

/ 3

Specjaliści od kawy, czyli bariści o kawie powiedzieli już prawie wszystko. Oni wiedzą najwięcej o kawie, jej rodzajach i pochodzeniu, sposobie i urządzeniach do jej parzenia. Bariści nie powiedzą jednak, w jaki sposób można wykorzystać kawę w kuchni i poza nią. Kawa jest popularnym napojem na całym świecie, ale ma również wiele innych zastosowań w kuchni i nie tylko. Zobacz, kilka sposobów użycia kawy, oprócz jej picia.

Kawa ziarno i mielona, kawiarka i kawa w filiżance

Kawa w kuchni — przepisy z wykorzystaniem kawy

Przeciętny wielbiciel kawy może jedynie ocenić własne preferencje co do smaku, sposobu parzenia i formy jej podania. Z wyborem sprzętu i akcesoriów do przyrządzania najlepszej kawy może być jednak problem. Rozwiązanie tego problemu znajdziemy w bogato wyposażonym sklep Coffeedesk znajdującym się pod adresem: www.coffeedesk.pl. Można w nim znaleźć wysokiej jakości ekspresy do kawy, kawiarki, zaparzacze do kawy i herbaty, młynki i zastawę do serwowania kawy i herbaty oraz bogaty wybór kaw, herbat i innych dodatków. Strona sklepu jest również źródłem cennych informacji o kawie i sposobie jej parzenia i podawania.

Jaką kawę pijemy najczęściej?

Każdy ma swój ulubiony gatunek i sposób serwowania kawy, jedni wolą mocne espresso, inni łagodniejsze cappuccino albo latte z dużą ilością mleka. Kawa przygotowywana w moim domu musi być zawsze świeżo zmielona, aby po zaparzeniu miała odpowiedni smak i aromat. Zazwyczaj przygotowujemy ją w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Poranna kawa do śniadania to cappuccino lub latte, w ciągu dnia zaś, szybkie espresso. Espresso często również przygotowuję z dodatkiem kardamonu. Kawa nie opuszcza nas nawet na działce. Mała kawiarka, którą posiadamy, jest bardzo wygodna, można ją zabrać ze sobą i zrobić aromatyczną kawę poza domem.
Ciasta i desery z dodatkiem kawy

Do czego można wykorzystać kawę w kuchni?

Kawa w kuchni poza jej piciem, najczęściej jest wykorzystywana do celów kulinarnych i dodawana do ciast, deserów, marynat korzennych, sosów i potraw, zwłaszcza z czerwonego mięsa. Na bazie ziaren kawy powstają pyszne nalewki, a aromatyczny napar dodaje kawowego smaku wielu koktajlom.

Oto kilka propozycji wykorzystania kawy w przepisach kulinarnych:
  • Tiramisu — znany na całym świecie włoski deser, którego podstawą są biszkopty namoczone w kawie. Przepis na tiramisu składa się również z serka mascarpone, jajek i likieru, ale dominującym smakiem jest kawa.
  • Lody kawowe — idealne orzeźwienie latem. Wystarczy zmiksować 200 ml śmietanki 36% z 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego i 50 ml wystudzonego mocnego espresso, aby otrzymać pyszne lody z kawą. Zmiksowaną masę mleczno-kawową oczywiście trzeba zamrozić.
  • Sernik z kawą — przepis na mocno kawowy sernik bez pieczenia. Zmiksować 500 g mielonego sera białego z 250 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru i 100 ml wystudzonego espresso. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i lekko podgrzewając rozpuścić. Rozpuszczoną i zimną żelatynę wymieszać z masą serową. Masę na sernik kawowy przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami i schłodzić.
  • Galaretka z kawy — do przekładania ciast, polewania serników i innych deserów. W 250 ml gorącego espresso rozpuścić galaretkę cytrynową lub pomarańczową. Po wystudzeniu używać według potrzeb, można nią np. polać sernik na zimno.
  • Krem kawowy — sprawdzi się do przekładania ciast oraz jako dodatek do gofrów i innych deserów. Przepis: 500 ml śmietanki 36% zmiksować z 8 łyżkami cukru pudru i 5 łyżkami wystudzonego espresso.
  • Likier kawowy — idealny dodatek do ciast i deserów. Likier powstanie z połączenia zagęszczonego mleka słodzonego i alkoholu. Przepis: 250 ml czystego alkoholu (wódka lub pół na pół wódka ze spirytusem), 1 szklanka słodzonego mleka zagęszczonego i 80 ml espresso. Mleko dokładnie wymieszać z kawą, pod koniec, dodając powoli alkohol. Likier kawowy jest gotowy do spożycia, ale można odczekać około 30 minut, aby składniki się dokładnie połączyły.
  • Nalewka z ziaren kawy — pobudza i poprawia trawienie. Przepis: 200 g ziaren kawy rozgnieść w moździerzu i wrzucić do słoika, dodać przekrojoną laskę wanilii, 6 goździków i kawałek kory cynamonu. Wymienione składniki włożyć do dużego słoika, zalać 1 l spirytusu i odstawić na 2 tygodnie. 1 litr wody podgrzać i rozpuścić w niej 750 g cukru, po wystudzeniu wlać do słoja z kawą i odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę przefiltrować przez filtr do kawy lub gęste sitko, przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące.
  • Kawa mielona — idealna do dekoracji deserów i ciast z kremem.
  • Napar z kawy — do nasączania ciasta biszkoptowego w tortach.

Jak wykorzystać kawę w domu?

Kawa oprócz swoich walorów smakowych i możliwości używania jej w celach kulinarnych, posiada również wiele innych zastosowań w domu.
  1. Zapach świeżo mielonej kawy świetnie neutralizuje nieprzyjemne zapachy.
  2. Fusy z kawy są używane jako peeling ekologiczny do ciała.
  3. Kawa jest dodawana do robionego w domu mydła.
  4. Rozgryzienie ziarenka kawy odświeża oddech.
  5. Napar z kawy jest używany do farbowania jajek i tkanin.
  6. Fusy z kawy dodawane są do kompostu.
  7. Kawa jest dobrym nawozem do kwiatów kwasolubnych.
  8. Kawa odstrasza mrówki i ślimaki.
  9. Ziarenka kawy włożone do butów pomagają usunąć brzydki zapach.
  10. Fusy kawy zimą wykorzystuje się zamiast soli do posypywania śliskich chodników.
  11. Mielona kawa wstawiona do lodówki pomaga pozbyć się przykrego zapachu z lodówki.
  12. Fusy z kawy w połączeniu z płynem do naczyń świetnie czyszczą zaschnięte naczynia po obiedzie, bez ich wcześniejszego namaczania.
  13. Ziarenka kawy to idealny materiał do ozdabiania pojemników kuchennych, ramek i tworzenia różnych ozdób.
[artykuł sponsorowany]

Komentarze

  1. Mój mąż jest kawoszem, ja bardziej herbaciarą :) lubię likier kawowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa do picia i ciast tak, ale nie znam innych jej zastosowań 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady