Risotto z grzybami

/ 2

Risotto z grzybami to popularne włoskie danie, które jest łatwe do przygotowania, a do tego sycące i aromatyczne. Risotto z grzybami leśnymi posiada kremową konsystencję i intensywny grzybowy smak. Risotto grzybowe jest idealnym posiłkiem na obiad dla całej rodziny zarówno na co dzień, jak i od święta.

Włoskie risotto ze świeżymi grzybami
Risotto z grzybami można robić przez cały rok, zamieniając tylko grzyby świeże na mrożone lub suszone. Grzybów suszonych do risotta grzybowego, należy dodać dużo mniej, gdyż suszone grzyby mają intensywniejszy smak i aromat. Zamieniając grzyby świeże na suszone, stosuję proporcje 10:1, w tym przepisie byłoby 40 g grzybów suszonych.

Risotto z grzybami zrobiłam z grzybów świeżych, ale zebranych nieco wcześniej, dlatego w opisie jest informacja o ich obgotowaniu. Grzyby świeże prosto z lasu wystarczy oczyścić, pokroić w kostkę i po podsmażeniu, dodać do ryżu w momencie rozpoczęcia podlewania bulionem.

W wersji nieco skromniejszej ser parmezan zastępuję innym twardym serem długodojrzewającym i również jest smacznie. Risotto grzybowe zawiera wino, ale w procesie smażenia alkohol odparowuje i pozostaje w ryżu jedynie delikatny aromat.
Ryż arborio z grzybami w risotto
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 115 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska
Forma: duża patelnia

Przepis na risotto z grzybami

Składniki na risotto z grzybami:

  • 300 g ryżu arborio
  • 400 - 500 g świeżych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera parmezan lub innego sera długodojrzewającego
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 60 ml białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
    Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Risotto z leśnymi grzybami i parmezanem
Opis krok po kroku:

Jak zrobić risotto z grzybami?

  1. Grzyby oczyścić, obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć z 2 łyżkami masła, tymiankiem i rozmarynem do lekkiego przyrumienienia.
  2. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
  4. Do cebuli dodać ryż i ciągle mieszając smażyć, aż będzie szklisty.
  5. Dodać wino i smażyć do czasu, aż odparuje.
  6. Po tym czasie do ryżu wlewać po chochli ciepłego bulionu i po dodaniu każdej chochli smażyć, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać do czasu wykorzystania całego bulionu.
  7. Po około 18 minutach ryż powinien być prawie gotowy, ziarenka lekko al'dente.
  8. Do ryżu dodać podsmażone grzyby i pieprz, gotować jeszcze około 5 minut.
  9. Następnie zmniejszyć moc palnika, dodać 2 łyżki masła i wszystko mieszać, aż masło się rozpuści.
  10. Risotto doprawić do smaku solą, ale trzeba wziąć pod uwagę, to jak bardzo słony jest ser.
  11. Patelnię z risotto zdjąć z palnika i gorący ryż z grzybami wymieszać z parmezanem.
  12. Risotto podawać od razu po przygotowaniu, wtedy jest kremowe i aromatyczne.

    Zobacz również: risotto z pieczarkami i brokułem.

Komentarze

  1. Sezon grzybowy przed nami, takie danie na pewno skradnie serce niejednego grzybiarza :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady