Risotto z grzybami
Risotto z grzybami to popularne włoskie danie, które jest łatwe do przygotowania, a do tego sycące i aromatyczne. Risotto z grzybami leśnymi posiada kremową konsystencję i intensywny grzybowy smak. Risotto grzybowe jest idealnym posiłkiem na obiad dla całej rodziny zarówno na co dzień, jak i od święta.
Risotto z grzybami można robić przez cały rok, zamieniając tylko grzyby świeże na mrożone lub suszone. Grzybów suszonych do risotta grzybowego, należy dodać dużo mniej, gdyż suszone grzyby mają intensywniejszy smak i aromat. Zamieniając grzyby świeże na suszone, stosuję proporcje 10:1, w tym przepisie byłoby 40 g grzybów suszonych.
Risotto z grzybami zrobiłam z grzybów świeżych, ale zebranych nieco wcześniej, dlatego w opisie jest informacja o ich obgotowaniu. Grzyby świeże prosto z lasu wystarczy oczyścić, pokroić w kostkę i po podsmażeniu, dodać do ryżu w momencie rozpoczęcia podlewania bulionem.
W wersji nieco skromniejszej ser parmezan zastępuję innym twardym serem długodojrzewającym i również jest smacznie. Risotto grzybowe zawiera wino, ale w procesie smażenia alkohol odparowuje i pozostaje w ryżu jedynie delikatny aromat.
Przepis na risotto z grzybami
Składniki na risotto z grzybami:
- 300 g ryżu arborio
- 400 - 500 g świeżych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g sera parmezan lub innego sera długodojrzewającego
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy
- 60 ml białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić risotto z grzybami?
- Grzyby oczyścić, obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Następnie pokroić w kostkę i podsmażyć z 2 łyżkami masła, tymiankiem i rozmarynem do lekkiego przyrumienienia.
- Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
- Do cebuli dodać ryż i ciągle mieszając smażyć, aż będzie szklisty.
- Dodać wino i smażyć do czasu, aż odparuje.
- Po tym czasie do ryżu wlewać po chochli ciepłego bulionu i po dodaniu każdej chochli smażyć, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać do czasu wykorzystania całego bulionu.
- Po około 18 minutach ryż powinien być prawie gotowy, ziarenka lekko al'dente.
- Do ryżu dodać podsmażone grzyby i pieprz, gotować jeszcze około 5 minut.
- Następnie zmniejszyć moc palnika, dodać 2 łyżki masła i wszystko mieszać, aż masło się rozpuści.
- Risotto doprawić do smaku solą, ale trzeba wziąć pod uwagę, to jak bardzo słony jest ser.
- Patelnię z risotto zdjąć z palnika i gorący ryż z grzybami wymieszać z parmezanem.
- Risotto podawać od razu po przygotowaniu, wtedy jest kremowe i aromatyczne.
Zobacz również: risotto z pieczarkami i brokułem.
Coś dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńSezon grzybowy przed nami, takie danie na pewno skradnie serce niejednego grzybiarza :)
OdpowiedzUsuń