Jak szybko oczyścić i pokroić paprykę?

/ 0

Sprawdzony i od lat stosowany sposób na łatwe pozbycie się nasion z wnętrza papryki i jej pokrojenie. Zapewniam, że nigdy więcej nie będziesz kroić papryki w inny sposób. Zobacz, jak szybko i bez dużego bałaganu na stole pokroić paprykę?

Pokrojona czerwona papryka - jak kroić paprykę?
Zastanawiasz się, jak szybko pokroić paprykę bez robienia bałaganu w kuchni? Papryka jest powszechnie używana w kuchni, ale jej krojenie często zniechęca do większego jej wykorzystania. Perspektywa pokrojenia kilku kg papryki, aby zrobić sałatkę w słoikach na zimę, zazwyczaj zniechęca. Wypróbuj ten sposób krojenia papryki, a zapewniam, że już nigdy nie będziesz rezygnować z użycia większej liczby jej kg.
Pokrojona czerwona papryka, prosty sposób na krojenie papryki
Opis krok po kroku

Jak szybko oczyścić i pokroić paprykę?

  1. Paprykę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Ostrym, najlepiej z ząbkami nożem odkroić najpierw 1 - 1,5 cm kawałek papryki razem z ogonkiem. Ogonek przepchnąć i wyjąć go z odkrojonej części papryki.
  3. Następnie odkroić 1- 1,5 cm część papryki, która jest po drugiej stronie.
  4. Wewnątrz środkowej części poprzecinać białe paski, którymi przymocowane jest gniazdo nasienne do papryki i wyjąć je. 
  5. Tak oczyszczoną paprykę pokroić dalej według potrzeb.
  6. Taki sposób krojenia papryki nie powoduje dużego bałaganu na stole, gdyż pestki są wyjęte z całym gniazdem i nie rozsypują się po desce.
Porada
Papryka lepiej się kroi, gdy leży na desce skórką do dołu. Nóż nie ślizga się po skórce, a sama papryka jest równiej pokrojona i mniej soku zawartego w miąższu zostaje na desce.

 Zobacz również:
 leczo z papryki z pieczarkami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady