Jak szybko oczyścić i pokroić paprykę?
Sprawdzony i od lat stosowany sposób na łatwe pozbycie się nasion z wnętrza papryki i jej pokrojenie. Zapewniam, że nigdy więcej nie będziesz kroić papryki w inny sposób. Zobacz, jak szybko i bez dużego bałaganu na stole pokroić paprykę?
Zastanawiasz się, jak szybko pokroić paprykę bez robienia bałaganu w kuchni? Papryka jest powszechnie używana w kuchni, ale jej krojenie często zniechęca do większego jej wykorzystania. Perspektywa pokrojenia kilku kg papryki, aby zrobić sałatkę w słoikach na zimę, zazwyczaj zniechęca. Wypróbuj ten sposób krojenia papryki, a zapewniam, że już nigdy nie będziesz rezygnować z użycia większej liczby jej kg.
Opis krok po kroku
Jak szybko oczyścić i pokroić paprykę?
- Paprykę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Ostrym, najlepiej z ząbkami nożem odkroić najpierw 1 - 1,5 cm kawałek papryki razem z ogonkiem. Ogonek przepchnąć i wyjąć go z odkrojonej części papryki.
- Następnie odkroić 1- 1,5 cm część papryki, która jest po drugiej stronie.
- Wewnątrz środkowej części poprzecinać białe paski, którymi przymocowane jest gniazdo nasienne do papryki i wyjąć je.
- Tak oczyszczoną paprykę pokroić dalej według potrzeb.
- Taki sposób krojenia papryki nie powoduje dużego bałaganu na stole, gdyż pestki są wyjęte z całym gniazdem i nie rozsypują się po desce.
Zobacz również: leczo z papryki z pieczarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑