Łopatka wieprzowa z warzywami
Łopatka wieprzowa z warzywami jest smacznym i prostym daniem, które warto przygotować na obiad. Pieczone mięso z warzywami nie wymaga dużego wkładu pracy ani specjalnych umiejętności. Obiad jednogarnkowy z dużą ilością warzyw i białka pochodzącego z niezbyt tłustego mięsa.
Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami to danie jednogarnkowe, które dość często gości na moim stole. Pieczone mięso z warzywami wychodzi delikatne i soczyste. Sekretem, aby łopatka wieprzowa z warzywami dobrze smakowała po upieczeniu, jest wybór niezbyt tłustego mięsa i dobrej jakości warzyw. Należy pamiętać również, o obsmażeniu mięsa przed włożeniem do brytfanki, aby pory w mięsie się zamknęły i kawałki mięsa zachowały wilgotność.
Podczas pieczenia z warzyw wypłynie nieco soku, który można zlać i po dodaniu śmietanki i doprawieniu zagotować, aby powstał sos. Zazwyczaj sosu nie robię, gdyż wolę mniej kaloryczną wersję pieczonego mięsa z warzywami.
Przepis na łopatkę wieprzową z warzywami
Składniki na pieczoną łopatkę z warzywami:
- 1200 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 korzeń selera
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 młoda cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo: - 7 ziemniaków
- sól
- pieprz ziołowy
Opis krok po kroku
Jak zrobić łopatkę wieprzową z warzywami?
- Łopatkę wieprzową pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Mięso włożyć do brytfanki, oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, kminkiem, kozieradką i wymieszać.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, obsmażyć i równomiernie rozłożyć na mięso.
- Marchewki, selera, pietruszkę obrać i pokroić na kawałki o grubości 2 cm.
- Pokrojone warzywa rozłożyć równomiernie w brytfance i posypać delikatnie solą i kolendrą.
- Cukinię pokroić w plastry, a paprykę na mniejsze kawałki, rozłożyć na warzywach i oprószyć solą oraz ziołami prowansalskimi.
- Na wierzchu poukładać obrane połówki niezbyt dużych ziemniaków, które oprószyć solą i pieprzem.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 60 - 70 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec brytfankę można odkryć, aby ziemniaki się nieco przyrumieniły.
Zobacz również: łopatka pieczona z warzywami.
Uwielbiamy mięsko w takim właśnie wydaniu. Delikatne, kruche i przesiąknięte smakiem warzyw i przypraw...mniamm, pyszota!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)