Łopatka wieprzowa z warzywami

/ 0

Łopatka wieprzowa z warzywami jest smacznym i prostym daniem, które warto przygotować na obiad. Pieczone mięso z warzywami nie wymaga dużego wkładu pracy ani specjalnych umiejętności. Obiad jednogarnkowy z dużą ilością warzyw i białka pochodzącego z niezbyt tłustego mięsa.

Mięso pieczone z warzywami
Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami to danie jednogarnkowe, które dość często gości na moim stole. Pieczone mięso z warzywami wychodzi delikatne i soczyste. Sekretem, aby łopatka wieprzowa z warzywami dobrze smakowała po upieczeniu, jest wybór niezbyt tłustego mięsa i dobrej jakości warzyw. Należy pamiętać również, o obsmażeniu mięsa przed włożeniem do brytfanki, aby pory w mięsie się zamknęły i kawałki mięsa zachowały wilgotność.

Podczas pieczenia z warzyw wypłynie nieco soku, który można zlać i po dodaniu śmietanki i doprawieniu zagotować, aby powstał sos. Zazwyczaj sosu nie robię, gdyż wolę mniej kaloryczną wersję pieczonego mięsa z warzywami.
Mięso z łopatki pieczone z warzywami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 116 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na łopatkę wieprzową z warzywami

Składniki na pieczoną łopatkę z warzywami:

  • 1200 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 młoda cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
    Dodatkowo:
  • 7 ziemniaków
  • sól
  • pieprz ziołowy
Opis krok po kroku

Jak zrobić łopatkę wieprzową z warzywami?

  1. Łopatkę wieprzową pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  2. Mięso włożyć do brytfanki, oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, kminkiem, kozieradką i wymieszać.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, obsmażyć i równomiernie rozłożyć na mięso.
  4. Marchewki, selera, pietruszkę obrać i pokroić na kawałki o grubości 2 cm.
  5. Pokrojone warzywa rozłożyć równomiernie w brytfance i posypać delikatnie solą i kolendrą.
  6. Cukinię pokroić w plastry, a paprykę na mniejsze kawałki, rozłożyć na warzywach i oprószyć solą oraz ziołami prowansalskimi.
  7. Na wierzchu poukładać obrane połówki niezbyt dużych ziemniaków, które oprószyć solą i pieprzem.
  8. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 60 - 70 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec brytfankę można odkryć, aby ziemniaki się nieco przyrumieniły.

    Zobacz również: łopatka pieczona z warzywami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady