Babeczki dyniowe z wiórkami kokosowymi

Mięciutkie babeczki dyniowe z wiórkami kokosowymi. Szybki przepis na babeczki z dyni i kokosa, które sprawdzą się jako deser albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wilgotne babeczki, czy też muffiny dyniowe z dodatkiem purée z pieczonej dyni są pyszną przekąską, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Muffiny z dyni i wiórków kokosowych
Babeczki dyniowe z wiórkami kokosowymi jesienią często goszczą na moim stole. Wypieki z dodatkiem dyni nie tylko dobrze smakują, ale mają również piękny kolor i zapach. Babeczki z dyni są mięciutkie i długo zachowują swój smak i świeżość. O tej porze roku dynia jest najsmaczniejsza i warto zrobić z niej babeczki dyniowe, które bardzo szybko się przygotowuje.

Babeczki z dyni można zrobić również z dodatkiem suszonej żurawiny lub rodzynek, będą one jednak nieco słodsze. Babeczki z wiórkami kokosowymi są delikatniejsze i mniej słodkie, a co za tym idzie i mniej kaloryczne. Babeczki posypałam tylko cukrem pudrem, ale można polać je lukrem, polewą z czekolady lub ozdobić bitą śmietaną.
Mięciutkie babeczki z dyni i kokosa
Liczba porcji:16
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 210 kcal
Kategoria: ciasta, deser
Dieta: wegetariańska

Przepis na babeczki z dyni i wiórków kokosowych

Składniki na babeczki dyniowe z wiórkami kokosowymi:

Składniki mokre:

Składniki suche:

  • 200 g cukru (3/4 szklanki)
  • 310 g mąki pszennej typ 450 (1 i 3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić babeczki dyniowe z wiórkami kokosowymi?

  1. Składniki mokre roztrzepać rózgą lub widelcem, aby się ze sobą połączyły.
  2. Składniki suche wymieszać ze sobą.
  3. Do wymieszanych składników mokrych partiami dodawać wymieszane składniki suche. Mieszać krótko, aby tylko się ze sobą połączyły i nie było w masie suchej mąki.
  4. Masą napełniać foremki na babeczki do 3/4 ich wysokości.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 minut.
  6. Upieczone babeczki po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porada
Kolor i smak babeczek zależy od rodzaju dyni użytej do zrobienia purée. Najlepsza do wypieków jest dynia Hokkaido.
Czas pieczenia babeczek dostosować do indywidualnych właściwości posiadanego piekarnika.
Babeczki długo pozostaną miękkie, jeśli będą przechowywane pod przykryciem. Można je przykryć papierem do pieczenia lub ręcznikiem papierowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady