Ciasto dyniowe z rodzynkami

Prosty przepis na ciasto dyniowe z rodzynkami. Mięciutkie, sprężyste i bardzo aromatyczne ciasto z dyni. Ciasto z purée z dyni jest łatwe do przygotowania, ma dużo smaku i cieszy oczy swoim pięknym kolorem. Ciasto z dyni długo zachowuje świeżość i sprężystość.

Ciasto z dyni z rodzynkami

Spis treści:

Ciasto dyniowe z rodzynkami przygotowuje się z wcześniej zrobionego purée z pieczonej dyni. Sekretem, aby ciasto z dyni było miękkie, sprężyste i długo pozostawało świeże, jest zrobienie go z odpowiednio ugotowanej masy dyniowej z purée. Aromatyczne i wilgotne ciasto dyniowe wychodzi dzięki ugotowaniu masy z pieczonej dyni z dodatkiem oleju i przypraw. Gotowana masa dyniowa pozbawiona jest nadmiaru wody, jest aromatyczna, a olej w niej zawarty sprawia, że upieczone ciasto jest miękkie.

Do wegetariańskiego ciasta z dyni zamiast rodzynek świetnie pasuje również suszona żurawina. Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie. Słodycz w cieście jest wyczuwalna dzięki rodzynkom, z dodatkiem żurawiny jest jej nieco mniej.
Wilgotne ciasto z pieczonej dyni z rodzynkami
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 264 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma: keksówka o wymiarach 10,5 cm x 29 cm x 7 cm

Przepis na ciasto dyniowe z rodzynkami

Składniki na ciasto z dyni z rodzynkami:

Ciasto z dyni:
  • 310 g mąki pszennej typ 450 (1 i 3/4 szklanki)
  • 200 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek (1/2 szklanki)
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Masa z dyni:
  • 300 g purée z dyni (1 szklanka) 
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Purée z dyni:
    500 g dyni Hokkaido (po wydrążeniu miąższu)
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
    Opis krok po kroku:

    Jak zrobić wilgotne ciasto dyniowe z rodzynkami?

    Purée z dyni:
    1. Dynię rozkroić i wydrążyć z niej miąższ wraz z pestkami.
    2. Dynię pokroić w 2 - 3 cm szerokości paski i rozłożyć na blaszce z piekarnika skórką do dołu.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut, aż dynia będzie miękka i przyrumieniona.
    4. Po upieczeniu jeszcze ciepłą dynię wyskrobać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować.
    Masa z dyni do ciasta:
    1. Purée z dyni włożyć do rondla, dodać olej i przyprawy.
    2. Gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż masa zacznie intensywnie pachnieć i być gładka.
    3. Ugotowaną masę z dyni wystudzić.
    Ciasto dyniowe z rodzynkami:
    1. Jajka miksować, dosypując stopniowo cukier, aż powstanie puszysta masa.
    2. Na niskich obrotach miksera wmieszać do jajek, stopniowo dodając wystudzoną masę z dyni. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
    3. Następnie łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać stopniowo i mieszać łyżką tylko do czasu połączenia się składników.
    4. Dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
    5. Ciasto dyniowe piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 60 minut, do suchego patyczka.
    6. Po wystudzeniu ciasto delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
    Porada
    Użycie innego rodzaju dyni może wymagać dłuższego czasu jej pieczeni i gotowania.
    Ciasto przygotowane z innego rodzaju dyni może mieć mniej intensywny kolor i smak. Ciasto lepiej sią wypieka w wąskiej foremce

Zobacz również: zupa krem z dyni i papryki

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady