Ciasto dyniowe z rodzynkami
Prosty przepis na ciasto dyniowe z rodzynkami. Mięciutkie, sprężyste i bardzo aromatyczne ciasto z dyni. Ciasto z purée z dyni jest łatwe do przygotowania, ma dużo smaku i cieszy oczy swoim pięknym kolorem. Ciasto z dyni długo zachowuje świeżość i sprężystość.
Spis treści:
Ciasto dyniowe z rodzynkami przygotowuje się z wcześniej zrobionego purée z pieczonej dyni. Sekretem, aby ciasto z dyni było miękkie, sprężyste i długo pozostawało świeże, jest zrobienie go z odpowiednio ugotowanej masy dyniowej z purée. Aromatyczne i wilgotne ciasto dyniowe wychodzi dzięki ugotowaniu masy z pieczonej dyni z dodatkiem oleju i przypraw. Gotowana masa dyniowa pozbawiona jest nadmiaru wody, jest aromatyczna, a olej w niej zawarty sprawia, że upieczone ciasto jest miękkie.Do wegetariańskiego ciasta z dyni zamiast rodzynek świetnie pasuje również suszona żurawina. Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie. Słodycz w cieście jest wyczuwalna dzięki rodzynkom, z dodatkiem żurawiny jest jej nieco mniej.
Przepis na ciasto dyniowe z rodzynkami
Składniki na ciasto z dyni z rodzynkami:
Ciasto z dyni:
- 310 g mąki pszennej typ 450 (1 i 3/4 szklanki)
- 200 g cukru (3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- szczypta soli
- garść rodzynek (1/2 szklanki)
- cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Masa z dyni:
- 300 g purée z dyni (1 szklanka)
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Purée z dyni:
500 g dyni Hokkaido (po wydrążeniu miąższu)Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:
Jak zrobić wilgotne ciasto dyniowe z rodzynkami?
Purée z dyni:- Dynię rozkroić i wydrążyć z niej miąższ wraz z pestkami.
- Dynię pokroić w 2 - 3 cm szerokości paski i rozłożyć na blaszce z piekarnika skórką do dołu.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut, aż dynia będzie miękka i przyrumieniona.
- Po upieczeniu jeszcze ciepłą dynię wyskrobać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować.
Masa z dyni do ciasta:- Purée z dyni włożyć do rondla, dodać olej i przyprawy.
- Gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż masa zacznie intensywnie pachnieć i być gładka.
- Ugotowaną masę z dyni wystudzić.
Ciasto dyniowe z rodzynkami:- Jajka miksować, dosypując stopniowo cukier, aż powstanie puszysta masa.
- Na niskich obrotach miksera wmieszać do jajek, stopniowo dodając wystudzoną masę z dyni. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
- Następnie łyżką delikatnie wmieszać w masę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać stopniowo i mieszać łyżką tylko do czasu połączenia się składników.
- Dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
- Ciasto dyniowe piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 60 minut, do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu ciasto delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Mam ochotę na jesienne ciasto. :)
OdpowiedzUsuń