Pieczona pierś indyka z dynią
Pieczona pierś indyka z dynią jest idealnym daniem na smaczny, szybki i zdrowy obiad. Pierś z indyka jest chudym i delikatnym mięsem, dlatego warto odpowiednio ją przygotować do pieczenia. Przepis na soczystą pieczoną pierś z indyka zawiera moją ulubioną marynatę z dodatkiem musztardy. Soczysty, lekko pikantny indyk rewelacyjnie smakuje z pieczoną dynią, która świetnie zastępuje ziemniaki, ale jest o wiele smaczniejsza.
Spis treści:
- Pieczona pierś indyka → składniki
- Pieczona dynia Hokkaido → składniki
- Jak zrobić soczystą pieczoną pierś indyka z dynią?
- Ile czasu piec pierś indyka we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer?
- Ile czasu piec pierś indyka w piekarniku?
- Ile czasu piec dynię w piekarniku?
- Co trzeba wiedzieć o pieczeniu piersi z indyka i dyni?
Pieczona pierś indyka z dynią bardzo lubi się ze smakiem pomidorowym. Pieczony filet z indyka, warto więc podać z dodatkiem sosu pomidorowego, dobrej jakości ketchupu lub świeżych pomidorów. Pierś z indyka po upieczeniu będzie soczysta tylko wtedy, gdy ją wcześniej natrzemy przyprawami i zamarynujemy.
Osoby, które lubią pikantne smaki, dynię przed pieczeniem mogą delikatnie oprószyć odrobiną ostrej papryki. Pieczona dynia w zależności od rodzaju może nieco inaczej smakować i mieć mniej lub bardziej intensywny kolor. U mnie była pieczona dynia Hokkaido, gdyż najbardziej nam ona smakuje i po upieczeniu można ją jeść ze skórą.
Przepis na soczystą pieczoną pierś indyka z dynią
Składniki na pieczoną pierś indyka z dynią:
- 1 kg piersi z indyka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 5 łyżeczek musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo: - 1 kg dyni Hokkaido
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Opis krok po kroku:
Jak zrobić pieczoną pierś indyka z dynią?
- Pierś z indyka oczyścić i podzielić na 5 w miarę równych filetów o grubości około 3 cm.
- Kawałki indyka natrzeć solą, następnie posmarować z obu stron oliwą wymieszaną z musztardą i przyprawami.
- Przyprawione mięso odstawić na około 60 - 80 minut, aby się zamarynowało.
- Zamarynowaną pierś indyka można piec tradycyjnie w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer. Sposób pieczenia podany jest w dalszej części opisu.
- Upieczoną pierś z indyka podawać z pieczoną dynią.
- Do pieczonej dyni i piersi z indyka dobrze pasuje sos pomidorowy lub dobry ketchup i świeże pomidory.
Jak i ile czasu piec pierś z indyka w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer?
- Frytkownica Air Fryer:
Zamarynowaną pierś z indyka piec w 160 stopniach C we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer o mocy 1700 W przez 30 minut. W połowie czasu pieczenia filety z indyka obrócić i ewentualnie delikatnie posmarować oliwą. Podczas pieczenia i przekładania mięsa nie nakłuwać, aby nie wypłynął z niego sok i mięso było soczyste. -
Piekarnik:
W piekarniku z termoobiegiem pierś z indyka również piec w 160 stopniach C przez 30 minut, ale trzeba go wcześniej nagrzać. W połowie czasu pieczenia mięso obrócić i posmarować oliwą. Mięso obracać szczypcami lub łopatką, aby go nie nakłuwać. - Czas pieczenia w obu przypadkach dostosować do grubości kawałka mięsa. Długie pieczenie zbyt mocno wysuszy mięso z indyka.
- Po obróceniu mięsa na drugą stronę smarować je oliwą tylko wtedy, gdy jest ono suche i mocno przypieczone.
Jak i ile czasu piec dynię?
- Dynię Hokkaido przekroić na pół i wyjąć z niej miękki miąższ razem z pestkami.
- Dynię pokroić w równe paski o szerokości 3 cm, posmarować oliwą i oprószyć solą.
- Kawałki dyni rozłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu.
- Pokrojoną dynię Hokkaido piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut, aż wnętrze będzie miękkie.
- Dynię po upieczeniu pokroić w kostkę. Przed krojeniem można najpierw zdjąć z niej skórkę, ale nie jest to konieczne. Pieczona dynia Hokkaido ma miękką skórkę, dlatego można jeść ją razem ze skórą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑