Pieczona pierś indyka z dynią

Pieczona pierś indyka z dynią jest idealnym daniem na smaczny, szybki i zdrowy obiad. Pierś z indyka jest chudym i delikatnym mięsem, dlatego warto odpowiednio ją przygotować do pieczenia. Przepis na soczystą pieczoną pierś z indyka zawiera moją ulubioną marynatę z dodatkiem musztardy. Soczysty, lekko pikantny indyk rewelacyjnie smakuje z pieczoną dynią, która świetnie zastępuje ziemniaki, ale jest o wiele smaczniejsza.

Soczysta pierś z indyka pieczona w musztardzie z dynią

Spis treści:

Pieczona pierś indyka z dynią bardzo lubi się ze smakiem pomidorowym. Pieczony filet z indyka, warto więc podać z dodatkiem sosu pomidorowego, dobrej jakości ketchupu lub świeżych pomidorów. Pierś z indyka po upieczeniu będzie soczysta tylko wtedy, gdy ją wcześniej natrzemy przyprawami i zamarynujemy.

Osoby, które lubią pikantne smaki, dynię przed pieczeniem mogą delikatnie oprószyć odrobiną ostrej papryki. Pieczona dynia w zależności od rodzaju może nieco inaczej smakować i mieć mniej lub bardziej intensywny kolor. U mnie była pieczona dynia Hokkaido, gdyż najbardziej nam ona smakuje i po upieczeniu można ją jeść ze skórą.
Pierś z indyka z pieczoną dynią
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 81 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na soczystą pieczoną pierś indyka z dynią

Składniki na pieczoną pierś indyka z dynią:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy
    Dodatkowo:
  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić pieczoną pierś indyka z dynią?

  1. Pierś z indyka oczyścić i podzielić na 5 w miarę równych filetów o grubości około 3 cm.
  2. Kawałki indyka natrzeć solą, następnie posmarować z obu stron oliwą wymieszaną z musztardą i przyprawami.
  3. Przyprawione mięso odstawić na około 60 - 80 minut, aby się zamarynowało.
  4. Zamarynowaną pierś indyka można piec tradycyjnie w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer. Sposób pieczenia podany jest w dalszej części opisu.
  5. Upieczoną pierś z indyka podawać z pieczoną dynią.
  6. Do pieczonej dyni i piersi z indyka dobrze pasuje sos pomidorowy lub dobry ketchup i świeże pomidory.

Jak i ile czasu piec pierś z indyka w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer?

  1. Frytkownica Air Fryer:
    Zamarynowaną pierś z indyka piec w 160 stopniach C we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer o mocy 1700 W przez 30 minut. W połowie czasu pieczenia filety z indyka obrócić i ewentualnie delikatnie posmarować oliwą. Podczas pieczenia i przekładania mięsa nie nakłuwać, aby nie wypłynął z niego sok i mięso było soczyste.
  2. Piekarnik:
    W piekarniku z termoobiegiem pierś z indyka również piec w 160 stopniach C przez 30 minut, ale trzeba go wcześniej nagrzać. W połowie czasu pieczenia mięso obrócić i posmarować oliwą. Mięso obracać szczypcami lub łopatką, aby go nie nakłuwać.
  3. Czas pieczenia w obu przypadkach dostosować do grubości kawałka mięsa. Długie pieczenie zbyt mocno wysuszy mięso z indyka.
  4. Po obróceniu mięsa na drugą stronę smarować je oliwą tylko wtedy, gdy jest ono suche i mocno przypieczone.

Jak i ile czasu piec dynię?

  1. Dynię Hokkaido przekroić na pół i wyjąć z niej miękki miąższ razem z pestkami.
  2. Dynię pokroić w równe paski o szerokości 3 cm, posmarować oliwą i oprószyć solą.
  3. Kawałki dyni rozłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skórką do dołu.
  4. Pokrojoną dynię Hokkaido piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut, aż wnętrze będzie miękkie.
  5. Dynię po upieczeniu pokroić w kostkę. Przed krojeniem można najpierw zdjąć z niej skórkę, ale nie jest to konieczne. Pieczona dynia Hokkaido ma miękką skórkę, dlatego można jeść ją razem ze skórą.
Porada
Czas pieczenia filetów z indyka dostosować do wielkości i grubości kawałków mięsa oraz indywidualnych właściwości piekarnika i mocy frytkownicy.
Czas pieczenia dyni dostosować do rodzaju dyni i właściwości piekarnika.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady