Pieczona polędwiczka z pieczarkami

Soczysta pieczona polędwiczka wieprzowa z pieczarkami na niezbyt kaloryczny obiad. Polędwiczkę przygotowuje się bardzo szybko, trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym jej zamarynowaniu. Przepis na polędwiczkę pieczoną na dwa sposoby: we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer lub w piekarniku z termoobiegiem. Pieczona polędwiczka idealnie sprawdza się na ciepły obiad, a po schłodzeniu na kanapce.

Polędwiczka pieczona z pieczarkami we frytkownicy beztłuszczowej air fryer

Spis treści:

Pieczona polędwiczka z pieczarkami z tego przepisu wychodzi bardzo delikatna i soczysta. Czas pieczenia polędwiczki we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer i piekarniku jest praktycznie ten sam, ale tylko w przypadku pieczenia w piekarniku z termoobiegiem. Tak samo jest z soczystością upieczonego mięsa w środku i przypieczeniem z wierzchu. Na zdjęciu polędwiczka pieczona była w Air Fryer o mocy 1700 W przez 25 minut, w połowie czasu obrócona i posmarowana oliwą.
Polędwiczka z pieczarkami z piekarnika lub pieczona w air fryerze
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 96 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową z pieczarkami

Składniki na soczystą pieczoną polędwiczkę z pieczarkami:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
    Pieczarki do polędwiczki:
  • 500 g brunatnych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła 82%
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić soczystą pieczoną polędwiczkę?

Polędwiczka → marynowanie:
  1. Mięso natrzeć/wymasować podanymi przyprawami i odstawić na około 6 godzin.
Pieczenie polędwiczki we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer:
  1. Zamarynowaną polędwiczkę włożyć do kosza frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer i posmarować z wierzchu oliwą.
  2. We frytkownicy piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
  3. W połowie czasu pieczenia mięso obrócić i posmarować z wierzchu oliwą. Podczas obracania mięsa nie nakłuwać.
  4. Po wyjęciu polędwiczki z frytkownicy dać jej z 5 minut odpocząć, aby soki wchłonęły się w mięso.
Pieczenie polędwiczki w piekarniku z termoobiegiem:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim polędwiczkę, którą z wierzchu posmarować oliwą.
  3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 2 poziom od dołu i piec około 25 minut z opcją termoobiegu.
  4. W połowie czasu pieczenia mięso obrócić i posmarować oliwą.
  5. W żadnym przypadku mięsa nie nakłuwać.
  6. Po wyjęciu polędwiczki z piekarnika dać jej z 5 minut odpocząć, aby soki wchłonęły się w mięso.
Pieczarki do mięsa:
  1. Pieczarki umyć i osuszyć, większe przekroić na pół.
  2. Pieczarki obsmażyć na maśle do lekkiego przyrumienienia i zdjąć z patelni.
  3. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju.
  4. Do cebuli dodać wcześniej podsmażone pieczarki, przyprawić majerankiem, tymiankiem pieprzem i solą.
  5. Smażyć ciągle mieszając, aby smaki się połączyły i wydobyć z przypraw odpowiedni aromat.
Porada
Polędwiczkę obowiązkowo natrzeć przyprawami i marynować przez około 6 godzin.
Podczas pieczenia zarówno w Air Fryer, jak i w piekarniku, należy pamiętać o obróceniu mięsa w połowie czasu pieczenia i posmarowaniu z wierzchu oliwą.
Czas pieczenia dostosować do wagi polędwiczki i do właściwości posiadanego urządzenia.
Podczas obracania i wyjmowania polędwiczki nigdy nie nakłuwać, gdyż wypłynie z niej sok i będzie sucha. Po upieczeniu odczekać około 5 minut przed jej rozkrojeniem, aby zatrzymał się w mięsie proces pieczenia.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady