Pigwowiec do herbaty na zimę
Zdrowy i bardzo smaczny pigwowiec do herbaty na zimę. Pigwowiec zawiera kilkakrotnie więcej witaminę C niż cytryna i jest świetnym dodatkiem do herbaty w okresie jesiennym i zimowym. Sok z pigwowca doskonale podnosi odporność i wspomaga leczenie przeziębienia. Idealny dodatek do herbaty z pigwowca na zimę.
Pigwowiec do herbaty na zimę jest łatwy do zrobienia, dlatego warto mieć w spiżarni przetwory z pigwowca. Pigwowiec często jest mylony z pigwą, chociaż ich owoce mają podobne
właściwości, nie jest to ta sama roślina. Pigwa to drzewo i jej owoce są
kilka razy większe od pigwowca japońskiego, który jest krzewem. Owoce
pigwowca są bardzo twarde, dojrzałe mają piękny żółty kolor i cudowny
aromat. Jeśli mamy jeszcze zielone owoce, najlepiej włożyć je do kartonu
razem z kilkoma jabłkami, wtedy szybciej dojrzeją i będą mniej kwaśne. Owoce pigwy są nieco słodsze niż owoce pigwowca, dlatego do przetworów potrzeba mniej cukru.
Pigwowiec do herbaty może być zrobiony bez gotowania. Pokrojonego pigwowca można
tylko przesypać cukrem lub wymieszać z miodem, włożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Na
zimę jednak wolę go zagotować, gdyż dłużej i lepiej się przechowuje. Mam
nadzieję, że znacie ten cudowny owoc i korzystacie z jego zdrowotnych
właściwości.
- 1 kg dojrzałych owoców pigwowca
- 500 g cukru
- 10 cm korzenia świeżego imbiru
Jak zrobić pigwowiec do herbaty?
- Owoce pigwowca umyć, następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Można do tego użyć mandoliny do krojenia lub maszynki z przystawką do szatkowania kapusty.
- Korzeń imbiru oskrobać z brązowej skórki i pokroić w plasterki.
- Wszystkie pokrojone składniki wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na co najmniej 12 godzin, aby z pigwowca wypłynął sok.
- Pigwowca razem z sokiem krótko zagotować i bardzo gorącym napełnić wyparzone słoiki. Słoiki zakręcić, obrócić do góry dnem, przykryć ścierką i odstawić do wystudzenia. Zakrętki i brzegi słoików muszą być czyste i suche.
-
Słoiki z pigwowcem przed wstawieniem do spiżarni sprawdzić, czy są
zamknięte, pukając w zakrętki. Wieczko powinno być delikatnie wklęsłe, a
pukając w nie, powinien być głuchy odgłos.
Zobacz również: konfitura z pigwowca
Fajny pomysł z imbirem pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 Imbir również dobrze działa na nasz organizm.
OdpowiedzUsuń