Placki dyniowe
Szybki przepis na placki dyniowe. Placki z dyni to pyszna i niezbyt słodka przekąska, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek. Placuszki dyniowe zrobione są z pieczonej dyni i uwielbiają je, zwłaszcza dzieci.
Placki dyniowe zazwyczaj przygotowuję z purée z pieczonej dyni. W sezonie na bazie pieczonej dyni często przygotowuję różne zupy, ciasta i inne wypieki. Zazwyczaj pieczona jest cała dynia i wychodzi z niej sporo purée, które po zrobieniu np. ciasta zostaje. Niewykorzystane purée warto włożyć do słoiczka i na dzień następny przygotować z niego pyszne placuszki dyniowe na śniadanie.
Moją ulubioną dynią, z której robię purée, a później placki z dyni jest dynia Hokkaido. Ten rodzaj dyni ma dość miękką skórę i łatwo się kroi, a do tego ma piękny kolor i dobrze smakuje.
Przepis na placki dyniowe
Składniki na placki z dyni:
- 250 g purée z dyni (1 szklanka)
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
- olej do smarowania patelni
Opis krok po kroku:
Jak zrobić placuszki z pieczonej dyni?
- Zmiksować lub dokładnie wymieszać rózgą jajko z olejem, jogurtem i purée z pieczonej dyni.
- Dodać cukier trzcinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wszystko starannie wymieszać, aż składniki się połączą i nie będzie suchej mąki.
- Placuszki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
- Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką niezbyt duże porcje ciasta, wtedy placuszki lepiej się smażą i łatwiej jest je obracać. Smażyć z obu stron do czasu lekkiego przyrumienienia.
- Usmażone placuszki oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑