Placki dyniowe

Szybki przepis na placki dyniowe. Placki z dyni to pyszna i niezbyt słodka przekąska, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek. Placuszki dyniowe zrobione są z pieczonej dyni i uwielbiają je, zwłaszcza dzieci.

Placki z pieczonej dyni
Placki dyniowe zazwyczaj przygotowuję z purée z pieczonej dyni. W sezonie na bazie pieczonej dyni często przygotowuję różne zupy, ciasta i inne wypieki. Zazwyczaj pieczona jest cała dynia i wychodzi z niej sporo purée, które po zrobieniu np. ciasta zostaje. Niewykorzystane purée warto włożyć do słoiczka i na dzień następny przygotować z niego pyszne placuszki dyniowe na śniadanie.

Moją ulubioną dynią, z której robię purée, a później placki z dyni jest dynia Hokkaido. Ten rodzaj dyni ma dość miękką skórę i łatwo się kroi, a do tego ma piękny kolor i dobrze smakuje.
Placuszki z dyni z pudrem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 161 kcal
Kategoria: śniadanie, deser
Dieta: wegetariańska

Przepis na placki dyniowe

Składniki na placki z dyni:

  • 250 g purée z dyni (1 szklanka)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smarowania patelni
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić placuszki z pieczonej dyni?

  1. Zmiksować lub dokładnie wymieszać rózgą jajko z olejem, jogurtem i purée z pieczonej dyni.
  2. Dodać cukier trzcinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Wszystko starannie wymieszać, aż składniki się połączą i nie będzie suchej mąki.
  4. Placuszki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
  5. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką niezbyt duże porcje ciasta, wtedy placuszki lepiej się smażą i łatwiej jest je obracać. Smażyć z obu stron do czasu lekkiego przyrumienienia.
  6. Usmażone placuszki oprószyć cukrem pudrem.
Porada
Placuszków nie smażyć na zbyt mocno rozgrzanej patelni, gdyż z wierzchu się przypalą, a w środku będą niedopieczone.
Zbyt wilgotne purée może za mocno rozrzedzić masę, zamiast zwiększać ilość mąki lepiej dodać 1 - 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych. Wiórki wchłoną nadmiar wilgoci i dodadzą placuszkom smaku.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady