Powidła śliwkowe z piekarnika

Najlepsze powidła śliwkowe z piekarnika. Najszybszy i najłatwiejszy sposób na zrobienie powideł, czyli przygotowanie powideł ze śliwek w piekarniku. Powidła ze śliwek robi się szybko, bez długiego stania w kuchni i mieszania. Powidła śliwkowe z piekarnika mają intensywniejszy smak, gdyż z pieczonych śliwek wyparowuje więcej wody.

Powidła ze śliwek robione w piekarniku w słoiku

Dlaczego warto zrobić powidła śliwkowe z piekarnika?

Podstawową zaletą przygotowania powideł śliwkowych w piekarniku jest czas, który możemy wykorzystać w inny sposób niż mieszanie powideł w garnku. Można powiedzieć, że powidła ze śliwek w piekarniku robią się same. Wystarczy tylko śliwki wypestkować, połączyć z cukrem i wstawić do piekarnika, od czasu do czasu zajrzeć do nich, a później napełnić nimi słoiki.
Drugą zaletą i nie wiem, czy nie najważniejszą jest wspaniały smak powideł, które powstają z pieczonych śliwek. Śliwki podczas pieczenia tracą dużo wody, dlatego powidła ze śliwek mają intensywniejszy smak. Pieczone śliwki w piekarniku stają się bardziej skondensowane i aromatyczne.

Jakie śliwki na powidła z piekarnika?

Najlepsze powidła wychodzą z dojrzałych śliwek węgierek. Powidła można również robić z innych rodzajów śliwek, ale muszą one być dobrze dojrzałe i słodkie. Im śliwki będą słodsze, tym mniej trzeba do nich dodawać cukru. Do powideł świetnie sprawdza się miód lub nieco mniej słodki cukier trzcinowy. Bardzo dojrzałe i słodkie śliwki można nawet przerobić na powidła bez dodawania cukru.

Jakie dodatki do powideł ze śliwek?

Moim ulubionym dodatkiem do śliwek i robionych z nich powideł jest cynamon. Śliwki świetnie smakują z dodatkiem przypraw korzennych znajdujących się w przyprawie do piernika. Wiem, że niektórzy lubią dodawać do śliwek aromat rumowy, wanilię lub kakao. Z dodatkiem aromatu rumowego ani wanilii powideł nie próbowałam, ale z dodatkiem kakao robiłam pyszną czekośliwkę, czyli konfiturę czekoladową i ją polecam.
Powidła śliwkowe w salaterce i słoiku robione w piekarniku
Liczba porcji: 2 x słoik 650 ml
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 210 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 90 kcal
Kategoria: przetwory, deser
Dieta: wegańska, wegetariańska

Przepis na powidła śliwkowe z piekarnika

Składniki na powidła ze śliwek z piekarnika:

  • 3 kg dojrzałych śliwek (waga bez pestek)
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • żaroodporne naczynie lub głęboka foremka do pieczenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Pokrojone śliwki na powidła w naczyniu żaroodpornym do wstawienia do piekarnika
Opis krok po kroku:

Jak zrobić powidła śliwkowe w piekarniku?

  1. Umyte śliwki pozbawić pestek i każdą przekroić na pół.
  2. Śliwki wymieszać z cukrem i cynamonem, przełożyć do naczynia i równomiernie rozłożyć. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek.
  3. Śliwki na powidła piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 3,5 godziny.
  4. Powidła podczas pieczenia ze 2 razy zamieszać. Można nawet nie mieszać, chociaż zazwyczaj sprawdzam ich stopień przypieczenia. Ważne jest to, szczególnie gdy śliwki nie są zbyt soczyste.
  5. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy powidła są wystarczająco słodkie.
  6. Gorącą konfiturą napełnić czyste i wyparzone słoiki.
  7. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić czystą i suchą pokrywką.
  8. Słoiki obrócić do góry dnem, przykryć ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Słoiki z konfiturą przed wstawieniem do spiżarni sprawdzić. Pukając w wieczko, zamknięte słoiki wydają głuchy odgłos, a otwarte są bardziej dźwięczne.
  10. Zamknięte słoiki z konfiturą ze śliwek przechowywać w chłodnym miejscu.
Porada
Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek i swoich upodobań.
Czas pieczenia dostosować do stopnia soczystości i twardości śliwek.
Najlepsze powidła wychodzą ze śliwek węgierek.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady