Zupa krem z dyni i papryki
Szybka zupa krem z dyni i papryki. Banalnie prosta do przygotowania, lekko pikantna zupa dyniowa z papryką, która wszystkich zachwyca smakiem i wyglądem. Krem z pieczonej dyni i papryki ma więcej smaku i łatwiej się go robi. Zupa z dyni jest bardzo smaczna i pożywna, cieszy oczy i podniebienie.
Zupa krem z dyni i papryki dzięki pieczonej dyni i papryce ma intensywniejszy i bogatszy smak oraz kolor. Zupa dyniowa jest bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu, witaminy A, E, C i witamin z grupy B. Spożywanie dyni dobroczynnie wpływa na nasz wzrok, skórę, włosy i reguluje pracę jelit. Wegetariańska zupa z dyni jest niskokaloryczna, gdyż w 100 g ma tylko 55 kcal. Pieczona dynia Hokkaido w 100 g ma 35 kcal. Niestety dynia zawiera sporo cukru i szybko podnosi stężenie glukozy we krwi, dlatego powinni mieć to na uwadze diabetycy.
Krem z pieczonej dyni i papryki warto mieć w swoim menu, zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdyż świetnie rozgrzewa i poprawia odporność.
Przepis na zupę krem z dyni i papryki
Składniki na krem z dyni i papryki:
- 1 kg dyni Hokkaido (waga bez miąższu i pestek)
- 500 g papryki czerwonej (2 sztuki)
- 220 g cebuli (2 sztuki)
- 10 g czosnku (2 ząbki)
- 12 g masła 82% (1 łyżka)
- 20 g oliwy (2 łyżki)
- 250 ml bulionu lub wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Pieprz i sól do smaku (u mnie po łyżeczce)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić krem z dyni i papryki?
- Dynię rozkroić i wydrążyć miękki miąższ razem z pestkami. Pokroić w paski/łódeczki o szerokości 2 cm.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kilka dużych kawałków.
- Kawałki dyni i papryki rozłożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą oraz posypać słodką papryką. Piec około 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż dynia będzie miękka i przyrumieniona.
- Upieczoną dynię wydrążyć łyżką ze skórki i pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Dynię, paprykę, cebulę po dodaniu bulionu zblendować i zagotować.
- Następnie dodać czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz, masło sól, ponownie zblendować i jeszcze raz zagotować, aby powstał gładki krem.
- Ewentualnie doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.
- Podawać z pestkami dyni lub grzankami.
Wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuń