Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem

Domowe gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem z indyka. Przepis na gołąbki z kaszą i mięsem w wersji nieco lżejszej i szybszej do zrobienia. Włoska kapusta z kaszą pęczak i indykiem polana sosem pomidorowym świetnie smakuje i jest to idealny obiad na co dzień i od święta. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej? 

Gołąbki z kaszą pęczak i mięsem polane sosem pomidorowym

Spis treści:

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem z indyka, to lżejsza i łatwiejsza do przygotowania wersja tradycyjnych gołąbków. Kapusta włoska jest delikatniejsza, łatwiej z niej oddzielić liście i nie wydziela intensywnego kapuścianego zapachu podczas pieczenia. Gołąbki z kaszą pęczak i indykiem są lżejsze i mniej tłuste, ale równie pożywne, jak gołąbki tradycyjne.

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej w mniej kalorycznym, dietetycznym wydaniu z pysznym sosem pomidorowym. Gołąbki z piekarnika nie wymagają dużej uwagi z naszej strony podczas pieczenia i są bardziej aromatyczne.
Gołąbki z kapusty z mięsem i kaszą polane sosem z pomidorów
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 86 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem z indyka

Składniki na gołąbki z kapusty włoskiej:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
    Dodatkowo:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml wody lub bulionu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy do gołąbków:

  • 400 - 500 ml płynu po pieczeniu gołąbków
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub 7 łyżek śmietanki 30 - 36%
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą pęczak?

  1. Z kapusty włoskiej wyciąć głąb, oddzielić liście i każdy na chwilę zanurzyć we wrzątku. Liście, które mają zbyt grube końce, należy nieco spłaszczyć, poprzez ścięcie i wyrównanie zgrubiałych miejsc.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie i po wystudzeniu dodać do mięsa.
  3. Do mięsa dodać również sól i przyprawy, wymieszać.
  4. Następnie połączyć z wystudzoną kaszą pęczak i wyrobić masę, którą zawijać w liście kapusty włoskiej.
  5. Na brzeg każdego liścia układać 1 - 2 łyżki masy z kaszą i po założeniu boków liścia na mięso do środka, ciasno zwijać gołąbki.
  6. Gołąbki wkładać do żaroodpornego naczynia jeden obok drugiego, łączeniem liścia pod spód.
  7. Pomiędzy gołąbki wlać rozmieszaną z wodą i solą passatę.
  8. Gołąbki piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180°C przez około 55 minut.
  9. Podawać z sosem pomidorowym.
Jak ugotować kaszę pęczak do gołąbków?
  1. Kaszę pęczak zalać 3 porcjami wody, 1 porcja wody = 1 objętość kaszy.
  2. Kaszę gotować około 20 minut, po czym odstawić do wystudzenia i wchłonięcia przez nią wody.
Jak zrobić sos do gołąbków?
  1. Zlać do rondla płyn, w którym piekły się gołąbki i zagotować.
  2. Dodać cukier trzcinowy i rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną albo zamiast mąki z wodą dodać śmietankę.
  3. Gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż sos zacznie nieco gęstnieć. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
Porada
Liści z młodej kapusty włoskiej można nie odparzać, jeśli są miękkie i da się w nie zawijać farsz.
Mięso mielone najlepiej, aby było z różnych części indyka, wtedy farsz nie będzie suchy.

Komentarze

  1. Witaj! kasza pęczak 150 gramów już ugotowana czy surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 150 g suchej kaszy, którą trzeba ugotować. Sposób gotowania jest w opisie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady