Kotleciki ryżowe z dynią i serem

Wegetariańskie kotleciki ryżowe z dynią i serem bez mąki. Przepis na kotlety z ryżu i sera jest prosty do zrobienia. Kotlety ryżowe z dynią to lekkie danie bezglutenowe, które smakuje nawet bardziej niż kotlety z mięsa.

Wegetariańskie kotlety z ryżu, dyni i sera
Kotleciki ryżowe z dynią i serem są łatwe do przygotowania i można do nich zużyć niewykorzystany ryż, który został po obiedzie. Lekkostrawne i bardzo smaczne kotlety ryżowe mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem zamiast ryżu, lub kaszy do obiadu. U mnie kotleciki ryżowe były ostatnio podane zamiast ryżu do curry. Przepis na kotlety ryżowe ma prosty skład i nieskomplikowany sposób przygotowania. Kotlety podczas smażenia nie chłoną dużo tłuszczu.

Kotleciki przygotowane z tego przepisu posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym, nawet będącym na diecie. Kotlety z ryżu dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kotlety ryżowe z żółtym serem i dynią
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 113 kcal
Kategoria: obiad, przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na kotleciki ryżowe z dynią i serem

Składniki na kotleciki ryżowe z dynią i serem:

  • 1/2 szklanki ryżu (u mnie arborio)
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 1 jajko
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kotleciki ryżowe z dynią i serem?

  1. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu zetrzeć na dużych oczkach tarki, obraną ze skórki i pozbawioną miąższu dynię.
  2. Dodać jajko, sól i pozostałe przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Następnie masę wymieszać ze startym na tarce żółtym serem.
  4. Z masy ryżowej formować małe kotleciki i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy palnika.
  5. Kotleciki dobrze smakują jako samodzielne danie lub można je dodać zamiast ryżu np. do curry albo innego dania
Jak ugotować ryż?
  1. Odmierzyć miarką porcję ryżu i opłukać zimną wodą.
  2. Opłukany ryż wrzucić do garnka i zalać 2 porcjami zimnej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wodę mierzyć tą samą miarką, którą był odmierzany ryż.
  3. Garnek z ryżem przykryć pokrywką i zagotować.
  4. Po zagotowaniu palnik wyłączyć, ale garnka nie odkrywać i nie mieszać, odczekać 7 minut. Po tym czasie ponownie zagotować, po czym bez odkrywania i mieszania odstawić na kolejne 7 minut.
  5. Ryż wymieszać przed podaniem. W zależności od rodzaju ryżu może się zdarzyć, że ryż nie wchłonie całego płynu, wtedy trzeba jeszcze przez chwilę gotować, aby go odparować.
Porada
Kotlety z ryżu smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, aby ich zbyt mocno nie przypalić.
Ryżu podczas gotowania nie mieszać, wtedy ziarenka ryżu zachowają swój kształt.
Ilość soli dostosować do stopnia słoności użytego sera żółtego.

 Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady