Kotleciki ryżowe z dynią i serem
Wegetariańskie kotleciki ryżowe z dynią i serem bez mąki. Przepis na kotlety z ryżu i sera jest prosty do zrobienia. Kotlety ryżowe z dynią to lekkie danie bezglutenowe, które smakuje nawet bardziej niż kotlety z mięsa.
Kotleciki ryżowe z dynią i serem są łatwe do przygotowania i można do nich zużyć niewykorzystany ryż, który został po obiedzie. Lekkostrawne i bardzo smaczne kotlety ryżowe mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem zamiast ryżu, lub kaszy do obiadu. U mnie kotleciki ryżowe były ostatnio podane zamiast ryżu do curry. Przepis na kotlety ryżowe ma prosty skład i nieskomplikowany sposób przygotowania. Kotlety podczas smażenia nie chłoną dużo tłuszczu.
Kotleciki przygotowane z tego przepisu posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym, nawet będącym na diecie. Kotlety z ryżu dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na kotleciki ryżowe z dynią i serem
Składniki na kotleciki ryżowe z dynią i serem:
- 1/2 szklanki ryżu (u mnie arborio)
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1 jajko
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- olej rzepakowy do smażenia
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kotleciki ryżowe z dynią i serem?
- Do ugotowanego i wystudzonego ryżu zetrzeć na dużych oczkach tarki, obraną ze skórki i pozbawioną miąższu dynię.
- Dodać jajko, sól i pozostałe przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
- Następnie masę wymieszać ze startym na tarce żółtym serem.
- Z masy ryżowej formować małe kotleciki i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy palnika.
- Kotleciki dobrze smakują jako samodzielne danie lub można je dodać zamiast ryżu np. do curry albo innego dania
Jak ugotować ryż?
- Odmierzyć miarką porcję ryżu i opłukać zimną wodą.
- Opłukany ryż wrzucić do garnka i zalać 2 porcjami zimnej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wodę mierzyć tą samą miarką, którą był odmierzany ryż.
- Garnek z ryżem przykryć pokrywką i zagotować.
- Po zagotowaniu palnik wyłączyć, ale garnka nie odkrywać i nie mieszać, odczekać 7 minut. Po tym czasie ponownie zagotować, po czym bez odkrywania i mieszania odstawić na kolejne 7 minut.
- Ryż wymieszać przed podaniem. W zależności od rodzaju ryżu może się zdarzyć, że ryż nie wchłonie całego płynu, wtedy trzeba jeszcze przez chwilę gotować, aby go odparować.
Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.
Ciekawy przepis. Pyszna propozycja na jesień. :)
OdpowiedzUsuń