Kruchy placek ze śliwkami
Łatwy do zrobienia kruchy placek ze śliwkami. Prosty przepis na kruche ciasto ze śliwkami, które szybko przygotujesz na pyszny deser. Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami na smaczny sezonowy wypiek do kawy.
Kruchy placek ze śliwkami oprócz tego, że jest pyszny, zachwyca również prostym i mało pracochłonnym sposobem przygotowania. Kruche ciasto ze śliwkami nie wymaga długiego wyrabiania ani miksowania. Ciasto kruche można zrobić wieczorem i zamrozić, a rano zetrzeć je na tarce i dodać śliwki. Najwięcej czasu chyba zajmuje wyjęcie ze śliwek pestek, dlatego warto do pomocy zachęcić domowników.
Ciasto ze śliwkami z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie. Ilość cukru, którym posypujemy śliwki dostosować do stopnia ich słodkość. Słodycz całego ciasta śliwkowego najłatwiej regulować po upieczeniu, posypując je odpowiednią ilością cukru pudru.
Przepis na kruchy placek ze śliwkami
Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:
- 100 g cukru pudru
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 250 g masła 82% (schłodzić)
- 3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo: - 2 łyżki cukru trzcinowego
- 500 g śliwek węgierek
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić kruchy placek ze śliwkami?
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
- Następnie dodać żółtka, śmietanę, masło i wszystko posiekać nożem na mniejsze kawałeczki.
- Składniki zagnieść, aby powstała jednolita i zwarta masa. Ciasto zagniatać krótko, żeby zbyt mocno go nie ocieplić.
- Ciasto podzielić na dwie części, w stosunku 2/3 i 1/3 i włożyć na godzinę do zamrażarki.
- Śliwki przekrajać na pół i wypestkować.
- Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na dużych oczkach tarki 2/3 ciasta. Wyrównać i lekko podociskać, aby nie było widać foremki.
- Ciasto oprószyć równomiernie bułką tartą, która wchłonie wypływający ze śliwek sok, a spód ciasta pozostanie kruchy.
- Na ciasto wyłożyć śliwki, układając połówki jedna obok drugiej skórką do dołu.
- Śliwki posypać cukrem trzcinowym.
- Na śliwki zetrzeć pozostałą część zamrożonego ciasta i równomiernie rozłożyć.
- Ciasto piec w nagrzanym góra-dół do 180°C przez 60 minut.
- Ciasto ze śliwkami po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑