Kruchy placek ze śliwkami

Łatwy do zrobienia kruchy placek ze śliwkami. Prosty przepis na kruche ciasto ze śliwkami, które szybko przygotujesz na pyszny deser. Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami na smaczny sezonowy wypiek do kawy.

Ciasto kruche ze śliwkami posypane cukrem pudrem
Kruchy placek ze śliwkami oprócz tego, że jest pyszny, zachwyca również prostym i mało pracochłonnym sposobem przygotowania. Kruche ciasto ze śliwkami nie wymaga długiego wyrabiania ani miksowania. Ciasto kruche można zrobić wieczorem i zamrozić, a rano zetrzeć je na tarce i dodać śliwki. Najwięcej czasu chyba zajmuje wyjęcie ze śliwek pestek, dlatego warto do pomocy zachęcić domowników.

Ciasto ze śliwkami z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie. Ilość cukru, którym posypujemy śliwki dostosować do stopnia ich słodkość. Słodycz całego ciasta śliwkowego najłatwiej regulować po upieczeniu, posypując je odpowiednią ilością cukru pudru.
Kruche ciasto ze śliwkami posypane cukrem pudrem i pokrojone w kawałki
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 300 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Przepis na kruchy placek ze śliwkami

Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:

  • 100 g cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 250 g masła 82% (schłodzić)
  • 3 łyżki śmietany 18%
    Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kruchy placek ze śliwkami?

  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól wymieszać.
  2. Następnie dodać żółtka, śmietanę, masło i wszystko posiekać nożem na mniejsze kawałeczki.
  3. Składniki zagnieść, aby powstała jednolita i zwarta masa. Ciasto zagniatać krótko, żeby zbyt mocno go nie ocieplić.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, w stosunku 2/3 i 1/3 i włożyć na godzinę do zamrażarki.
  5. Śliwki przekrajać na pół i wypestkować.
  6. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na dużych oczkach tarki 2/3 ciasta. Wyrównać i lekko podociskać, aby nie było widać foremki.
  7. Ciasto oprószyć równomiernie bułką tartą, która wchłonie wypływający ze śliwek sok, a spód ciasta pozostanie kruchy.
  8. Na ciasto wyłożyć śliwki, układając połówki jedna obok drugiej skórką do dołu.
  9. Śliwki posypać cukrem trzcinowym.
  10. Na śliwki zetrzeć pozostałą część zamrożonego ciasta i równomiernie rozłożyć.
  11. Ciasto piec w nagrzanym góra-dół do 180°C przez 60 minut.
  12. Ciasto ze śliwkami po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Porada
Ciasto kruche zagniatać w miarę szybko i koniecznie przed starkowaniem zamrozić, wtedy po upieczeniu będzie bardzo kruche.
Do pieczenia ciasta kruchego ze śliwkami najlepiej wybierać śliwki węgierki, gdyż są najmniej wodniste.

Zobacz również:
 kruche ciasto ze śliwkami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady