Piernik z powidłami i orzechami

Piernik z powidłami i orzechami jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast na święta. Przepis na piernik świąteczny, który przygotuje nawet osoba mało doświadczona w pieczeniu ciasta. Wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi to idealny deser świąteczny. Prosty piernik na święta z powidłami o umiarkowanej słodyczy.

Piernik świąteczny przełożony powidłami z orzechami

Spis treści:

Świąteczny piernik z powidłami i orzechami jest łatwy do zrobienia i chyba jest jedynym ciastem, które nie traci smaku i aromatu nawet kilka dni od przygotowania. Piernik to niezbyt słodkie ciasto piernikowe przełożone domowymi powidłami ze śliwek węgierek, z orzechami i polany polewą z czekolady.
Piernik z powidłami nie wymaga leżakowania, ale jest najsmaczniejszy po 2 dniach od przygotowania. Tak jak każde ciasto z powidłami również piernik przekładany powidłami musi mieć czas, aby warstwy odpowiednio się połączyły i piernik był wilgotny.

Piernik z polewą i orzechami przełożony powidłami
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 364 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 46 cm x 38 cm (blaszka z piekarnika)

Przepis na piernik z powidłami i orzechami

Składniki na piernik z powidłami i orzechami:

  • 160 g masła 82%
  • 100 g miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 240 g mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowca)
    Dodatkowo:
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 50 g orzechów do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić piernik z powidłami i orzechami?

  1. Na małej mocy palnika w rondelku roztopić masło z miodem.
  2. Dodać przyprawę do piernika, kakao i gotować powoli, aż składniki się połączą i masa będzie przypominała rzadki karmel.
  3. Naczynie zdjąć z palnika, dodać sodę oczyszczoną i mieszać do czasu, aż soda przestanie się pienić. Karmel odstawić do wystudzenia.
  4. Jajka zmiksować na puszystą masę dodając po łyżce cukru.
  5. Nie przerywając miksowania małymi porcjami dodawać wystudzony karmel i miksować do czasu połączenia się składników.
  6. Następnie do masy miodowej wmieszać delikatnie partiami przesianą mąkę, dodać sól i posiekane orzechy. Masy nie miksować, tylko delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub łopatką.
  7. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na nim ciasto piernikowe.
  8. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym góra-dół do 180°C przez około 15 - 18 minut, do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na 2 równe części. Jedną część posmarować nieco większą częścią powideł i przykryć drugą.
  10. Wierzch piernika posmarować cienką warstwą pozostałych powideł, polać polewą z czekolady i posypać pokrojonymi orzechami.
  11. Ciasto odstawić na co najmniej 5 godzin do schłodzenia.

Jak zrobić polewę z czekolady?

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietankę i ciągle mieszając rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
  2. Polewę mieszać do czasu, aż będzie gładka i lśniąca.
Porada
Przyprawę do piernika wybierać bez dodatku mąki i cukru. Do piernika nie dodawać kakao, jeśli przyprawa do piernika zawiera w swoim składzie już kakao.
Czasu pieczenia zbyt mocno nie wydłużać, gdyż piernik może się przypalić i będzie twardy oraz gorzki.
Piernik z powidłami i orzechami dobrze się przechowuje i nie traci zbyt szybko smaku ani aromatu.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady